Насловна Вијести Потврђене казне „Шкорпионима“

Потврђене казне „Шкорпионима“

0

Апелациони суд у Београду потврдио је казне бившим припадницима јединице „Шкорпиони“ Драгану Медићу, Драгану Боројевићу и Миодрагу Шолаји за ратни злочин над цивилима албанске националности у Подујеву 28. марта 1999. године, док је предмет против Жељка Ђукића враћен на поновно суђење и укинут му је притвор.

Апелациони суд, којим је предсједавао судија Синиша Важић, потврдио је пресуду некадашњег Посебног одјељења Окружног суда којом су Медић и Боројевић осуђени на 20 година, а Шолаја на 15 година затвора, док је Ђукић био осуђен на 20 година затвора.

Они су, према пресуди, по доласку у то мјесто и размјештању јединице по кућама, у дворишту куће породице Гаши испалили више хитаца у групу од 19 жена и дјеце, житеља Подујева и убили 14 особа, међу којима седморо дјеце.

С тешким ранама преживјело је петоро дјеце из породице Богујевци која су свједочила на суђењу – Саранда, која је тада имала 14 година, Фатос /13/, Јехона /11/, деветогодишња Лирије и шестогодишњи Генц.

Команда МУП-а Србије у Подујеву је одмах пошто је сазнала за злочин, вратила припаднике јединице „Шкорпиони“ са Косова и Метохије.

Апелациони суд је закључио да је првостепени суд правилно и потпуно утврдио чињенично стање и примијенио кривични закон и правилно, имајући у виду тежину дјела, осудио Медића и Боројевића на максималне казне од по 20 година затвора.

Окривљени Шолаја који је у вријеме извршења кривичног дјела био млађи пунољетник осуђен је на 15 година.

Апелациони суд је утврдио да је у односу на Ђукића првостепени суд повриједио поступак јер је пресуда заснована само на исказу заштићеног свједока, што је супротно одредбама Законика о кривичном поступку.

Вијеће за ратне злочине Окружног суда у Београду изрекло је пресуду припадницима јединице „Шкориони“ 18. јуна 2009. године. За злочин у Подујеву припадник те јединице Саша Цвјетан је 2005. године правоснажно осуђен на 20 година затвора.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version