Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je kazne bivšim pripadnicima jedinice „Škorpioni“ Draganu Mediću, Draganu Borojeviću i Miodragu Šolaji za ratni zločin nad civilima albanske nacionalnosti u Podujevu 28. marta 1999. godine, dok je predmet protiv Željka Đukića vraćen na ponovno suđenje i ukinut mu je pritvor.

Apelacioni sud, kojim je predsjedavao sudija Siniša Važić, potvrdio je presudu nekadašnjeg Posebnog odjeljenja Okružnog suda kojom su Medić i Borojević osuđeni na 20 godina, a Šolaja na 15 godina zatvora, dok je Đukić bio osuđen na 20 godina zatvora.

Oni su, prema presudi, po dolasku u to mjesto i razmještanju jedinice po kućama, u dvorištu kuće porodice Gaši ispalili više hitaca u grupu od 19 žena i djece, žitelja Podujeva i ubili 14 osoba, među kojima sedmoro djece.

S teškim ranama preživjelo je petoro djece iz porodice Bogujevci koja su svjedočila na suđenju – Saranda, koja je tada imala 14 godina, Fatos /13/, Jehona /11/, devetogodišnja Lirije i šestogodišnji Genc.

Komanda MUP-a Srbije u Podujevu je odmah pošto je saznala za zločin, vratila pripadnike jedinice „Škorpioni“ sa Kosova i Metohije.

Apelacioni sud je zaključio da je prvostepeni sud pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje i primijenio krivični zakon i pravilno, imajući u vidu težinu djela, osudio Medića i Borojevića na maksimalne kazne od po 20 godina zatvora.

Okrivljeni Šolaja koji je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio mlađi punoljetnik osuđen je na 15 godina.

Apelacioni sud je utvrdio da je u odnosu na Đukića prvostepeni sud povrijedio postupak jer je presuda zasnovana samo na iskazu zaštićenog svjedoka, što je suprotno odredbama Zakonika o krivičnom postupku.

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu izreklo je presudu pripadnicima jedinice „Škorioni“ 18. juna 2009. godine. Za zločin u Podujevu pripadnik te jedinice Saša Cvjetan je 2005. godine pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Ostavi poruku