Naslovna Vijesti Jovičić najavio krivičnu prijavu protiv Mujezinovića

Jovičić najavio krivičnu prijavu protiv Mujezinovića

2

Poslanik u parlamentu BiH Slavko Jovičić rekao je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv premijera FBiH Mustafe Mujazinovića, jer nije ispoštovao odluku Ustavnog suda BiH, prema kojoj je Vlada FBiH bila dužna formirati komisiju za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu.

Jovičić je rekao da Mujezinović, koji je juče izjavio da ništa nije uradio po pitanju formiranja te komisije, ponovo vrijeđa stradale Srbe, piše sutrašnji „Fokus“.

“Od nekadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna dobio sam odgovor da će postupiti isto kao u slučaju Komisije za Srebrenicu, ako dobijem pozitivnu odluku Ustavnog suda BiH. Sve sam dobio 2005. godine, ali OHR tada nije reagovao, odnosno nije nametnuo komisiju za ispitivanje stradanja Srba u Sarajevu“, rekao je Jovičić.

Ustavni Sud BiH donio je 2005. godine odluku kojom je obavezao Vladu FBiH da, putem svoje Komisije za traženje nestalih, dostavi podnosiocu apelacija – sadašnjem poslaniku SNSD-a u parlamentu BiH Slavku Jovičiću i porodicama oštećenih, sve podatke o stradanju srpskih civila u Sarajevu.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da će OHR morati da bude mnogo rigorozniji da bi FBiH počela da istražuje stradanja Srba u Sarajevu.

Velimirović je istakao da bi OHR, koji je upozorio Vladu FBiH da ništa nije uradila na istraživanju stradanja Srba u Sarajevu, trebalo da primjenjuje iste aršine prema federalnim vlastima kao što su bili i pritisci na vlasti RS.

On je naglasio da federalne vlasti moraju prihvatiti da su u FBiH stradali Srbi, te napomenuo da RS ne može istražiti srpska stradanja u FBiH, jer nemaju pristup dokumentaciji, izuzev svjedočenja ljudi pred sudovima koji su protjerani iz FBiH.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da je prema postojećoj evidenciji na teritoriji Sarajeva registrovano 126 logora, od kojih se jedan logor zvao „Alija Izetbegović“.

OHR je juče ocijenio kao razočaravajuću činjenicu što nije bilo mjerljivih rezultata istraživanja pitanja nestalih lica u Sarajevu, što je zadatak komisije, koju treba da formira Vlada FBiH.

2 KOMENTARI

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version