Посланик у парламенту БиХ Славко Јовичић рекао је да ће поднијети кривичну пријаву против премијера ФБиХ Мустафе Мујазиновића, јер није испоштовао одлуку Уставног суда БиХ, према којој је Влада ФБиХ била дужна формирати комисију за истраживање страдања Срба у Сарајеву.

Јовичић је рекао да Мујезиновић, који је јуче изјавио да ништа није урадио по питању формирања те комисије, поново вријеђа страдале Србе, пише сутрашњи „Фокус“.

“Од некадашњег високог представника Педија Ешдауна добио сам одговор да ће поступити исто као у случају Комисије за Сребреницу, ако добијем позитивну одлуку Уставног суда БиХ. Све сам добио 2005. године, али ОХР тада није реаговао, односно није наметнуо комисију за испитивање страдања Срба у Сарајеву“, рекао је Јовичић.

Уставни Суд БиХ донио је 2005. године одлуку којом је обавезао Владу ФБиХ да, путем своје Комисије за тражење несталих, достави подносиоцу апелација – садашњем посланику СНСД-а у парламенту БиХ Славку Јовичићу и породицама оштећених, све податке о страдању српских цивила у Сарајеву.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић рекао је да ће ОХР морати да буде много ригорознији да би ФБиХ почела да истражује страдања Срба у Сарајеву.

Велимировић је истакао да би ОХР, који је упозорио Владу ФБиХ да ништа није урадила на истраживању страдања Срба у Сарајеву, требало да примјењује исте аршине према федералним властима као што су били и притисци на власти РС.

Он је нагласио да федералне власти морају прихватити да су у ФБиХ страдали Срби, те напоменуо да РС не може истражити српска страдања у ФБиХ, јер немају приступ документацији, изузев свједочења људи пред судовима који су протјерани из ФБиХ.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић рекао је да је према постојећој евиденцији на територији Сарајева регистровано 126 логора, од којих се један логор звао „Алија Изетбеговић“.

ОХР је јуче оцијенио као разочаравајућу чињеницу што није било мјерљивих резултата истраживања питања несталих лица у Сарајеву, што је задатак комисије, коју треба да формира Влада ФБиХ.

Ostavi poruku