Насловна Босна и Херцеговина Инцко позвао парламентарце да усвоје закон

Инцко позвао парламентарце да усвоје закон

0

Специјални представник ЕУ Валентин Инцко позвао је данас парламентарце у БиХ да не дозволе да ова земља, уз Боцвану, остане једина земља без пописа ставновништва идуће године.

„Не желим да се то догоди и надам се да ће доћи до компромиса и пописа становништва у БиХ, као и у цијелом свијету“, рекао је Инцко новинарима у Сарајеву.

Инцко сматра да, уколико не буде усвојен закон о попису становништва, неће бити других санкција осим бруке.

„Не мислим да ће доћи до санкција, али мислим да је брука сама по себи довољно велика санкција“, каже Инцко.

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ разматраће сутра Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова БиХ 2011. године.

Говорећи о комисији за испитивање страдања у Сарајеву за вријеме протеклог рата, Инцко је рекао да подржава такве активности, напомињући да у његовој земљи – Аустрији постоје слична искуства.

„Те активности су у мојој земљи трајале 65 година. Тек сада се некако завршава у Њемачкој, а Други свјетски рат је прошао 1945. године. Ако желимо помирење и овдје у друштву потребно је пронаћи истину која је много пута болна али једина основа да се иде даље“, рекао је Инцко.

Премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Мустафа Мујезиновић изјавио је јуче да ништа није урадио по питању формирања комисије за утврђивање истине о страдању Срба у Сарајеву у протеклом рату.

„Ништа нисам урадио по том питању и нека тај проблем рјешава ко хоће“, рекао је Мујезиновић.

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске /РС/ најавила је могуће протесте у Сарајеву због игнорантског односа предсједника Владе Федерације БиХ Мустафе Мујезиновића према захтјеву за формирање комисије за утврђивање истине за страдање Срба у Сарајеву током рата од 1992. до 1995. године.

Ова организација наводи у отвореном писму федералном премијеру да је формирање комисије Мујезиновићева морална и уставна обавеза, те да он не жели ни да одговори на захтјев Тима Владе РС за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица за разговор.

Према подацима београдског Центра за истраживање злочина над српским народом, у Сарајеву је током рата убијено више од 5 500 Срба.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version