Specijalni predstavnik EU Valentin Incko pozvao je danas parlamentarce u BiH da ne dozvole da ova zemlja, uz Bocvanu, ostane jedina zemlja bez popisa stavnovništva iduće godine.

„Ne želim da se to dogodi i nadam se da će doći do kompromisa i popisa stanovništva u BiH, kao i u cijelom svijetu“, rekao je Incko novinarima u Sarajevu.

Incko smatra da, ukoliko ne bude usvojen zakon o popisu stanovništva, neće biti drugih sankcija osim bruke.

„Ne mislim da će doći do sankcija, ali mislim da je bruka sama po sebi dovoljno velika sankcija“, kaže Incko.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatraće sutra Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova BiH 2011. godine.

Govoreći o komisiji za ispitivanje stradanja u Sarajevu za vrijeme proteklog rata, Incko je rekao da podržava takve aktivnosti, napominjući da u njegovoj zemlji – Austriji postoje slična iskustva.

„Te aktivnosti su u mojoj zemlji trajale 65 godina. Tek sada se nekako završava u Njemačkoj, a Drugi svjetski rat je prošao 1945. godine. Ako želimo pomirenje i ovdje u društvu potrebno je pronaći istinu koja je mnogo puta bolna ali jedina osnova da se ide dalje“, rekao je Incko.

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Mustafa Mujezinović izjavio je juče da ništa nije uradio po pitanju formiranja komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu u proteklom ratu.

„Ništa nisam uradio po tom pitanju i neka taj problem rješava ko hoće“, rekao je Mujezinović.

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske /RS/ najavila je moguće proteste u Sarajevu zbog ignorantskog odnosa predsjednika Vlade Federacije BiH Mustafe Mujezinovića prema zahtjevu za formiranje komisije za utvrđivanje istine za stradanje Srba u Sarajevu tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Ova organizacija navodi u otvorenom pismu federalnom premijeru da je formiranje komisije Mujezinovićeva moralna i ustavna obaveza, te da on ne želi ni da odgovori na zahtjev Tima Vlade RS za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica za razgovor.

Prema podacima beogradskog Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom, u Sarajevu je tokom rata ubijeno više od 5 500 Srba.

Ostavi poruku