Nikada tako veliki broj Flamanaca nije glasao za stranku koja teži ili nezavisnoj Flandriji ili u najmanju ruku velikoj autonomiji u okviru Belgije – komentariše radio „Dojče vele“.

Flamanski nacionalisti odnijeli su pobjedu na parlamentarnim izborima. Njihov cilj je jasan: formiranje svoje države koja će biti nezavisna od siromašnog valonskog dijela. Šta se može dogoditi s Belgijom?

Istovremeno, veliki broj Valonaca glasao je za socijaliste. Oni su željeli potpuno suprotno: jačanje zajedničke države i unutarbelgijske solidarnosti.

Otvoreni separatista Bart de Vever, šef Nove flamanske alijanse, i valonski šef socijalista Elio di Rupo imaju nezahvalan zadatak da formiraju vladu za cijelu Belgiju.

De Vever ne bi trebao dozvoliti da koalicioni pregovori propadnu, misleći da će se na taj način približiti ostvarenju svog cilja – samostalne Flandrije. Većina Flamanaca željela je i želi jedinstvo države. I upravo u trenutku finansijske i ekonomske krize birači, prije svega, očekuju jako vođstvo, smatra „Dojče vele“.

Nova vlada mora provesti reformu državne stukture. Flamancima se mora ponuditi još više decentralizacije i u pitanjima finansijske politike kako bi se separatistima oduzeo „vjetar u leđa“. Istovremeno, moraju biti riješeni problemi s kojima se suočava izborni krug u koji spada Brisel i okolina.

Tamo veliki broj Flamanaca protestuje, jer se sve više frankofona seli u flamansko područje pri čemu zahtijevaju ispunjenje svojih jezičkih prava. Ipak, radikalni Flamanci moraju uvidjeti da oni usred Evrope u 2010. godini ne mogu biti ostrvo koje je čisto u jezičkom i etničkom smislu.

Osim toga, ne bi trebali biti tako sigurni da će njihovo relativno veće bogatstvo u odnosu na Valonce zauvijek potrajati. Ekonomsko stanje se može promijeniti, a onda bi možda oni mogli biti upućeni na traženje solidarnosti.

Ali, kao da politički odnosi u zemlji nisu već dovoljno komplikovani – Belgija od 1. jula preuzima predsjedavanje EU. To se događa u vrijeme egzistencijalne ekonomske i finansijske krize koja sve više postaje i politička kriza.

Već sada se može predvidjeti: Belgiji kao zemlji na čelu EU neće poći za rukom da bude lider Unije, jer će se njeni političari baviti gotovo samo unutrašnjim pitanjima. Kao i uvijek kada takvo vođstvo nedostaje rupe će popuniti velike države članice EU – navodi „Dojče vele“.

Ostavi poruku