Школски бисери који су се ове године могли прочитати у матурантским есејима хрватских основаца и средњошколаца, и који ће код многих изазвати грохотан смијех, професоре хрватског језика у Хрватској бацају у очај.

„Неки људи заслужују да буду убијени“, „Раскољников се никада није покајао за своја недјела“ /а покајао се/, живио је „у подрумском тавану“, и „Достојевски се родио у Винковцима, у Херцеговини“, само су неки од бисера које су матуранти ове године написали у својим есејима и у основној и у средњој школи.

Како пише загребачки „Вечерњи лист“, ови цитати професорима показују да многи од њихових ученика не разумију текст, те да нису савладали читање као основ писмености.

А да средњошколски матуранти – који су у просјеку ове године остварили 75 одсто бодова, а основци 65 одсто – нису баш бриљирали говори и податак да нису чак знали шта значе поједине ријечи /нпр., илустратор/, да им синтакса реченице није добра, да често користе фразе, да су радњу романа смјештали у садашње вријеме…

„Није могао бити човјек, јер је о свему превише размишљао, умјесто да је прошао мимо свега без гриже савјести“, написао је један ученик, а да никоме заиста није јасно што је „писац хтио да каже“.

„На власт долазе само они тврде коже, спремни све жртвовати како би били успјешни… Непоштење је најчешћи епитет успјешног човјека“, разбацују се фразама матуранти, констатује загребачки лист.

Ostavi poruku