Školski biseri koji su se ove godine mogli pročitati u maturantskim esejima hrvatskih osnovaca i srednjoškolaca, i koji će kod mnogih izazvati grohotan smijeh, profesore hrvatskog jezika u Hrvatskoj bacaju u očaj.

„Neki ljudi zaslužuju da budu ubijeni“, „Raskoljnikov se nikada nije pokajao za svoja nedjela“ /a pokajao se/, živio je „u podrumskom tavanu“, i „Dostojevski se rodio u Vinkovcima, u Hercegovini“, samo su neki od bisera koje su maturanti ove godine napisali u svojim esejima i u osnovnoj i u srednjoj školi.

Kako piše zagrebački „Večernji list“, ovi citati profesorima pokazuju da mnogi od njihovih učenika ne razumiju tekst, te da nisu savladali čitanje kao osnov pismenosti.

A da srednjoškolski maturanti – koji su u prosjeku ove godine ostvarili 75 odsto bodova, a osnovci 65 odsto – nisu baš briljirali govori i podatak da nisu čak znali šta znače pojedine riječi /npr., ilustrator/, da im sintaksa rečenice nije dobra, da često koriste fraze, da su radnju romana smještali u sadašnje vrijeme…

„Nije mogao biti čovjek, jer je o svemu previše razmišljao, umjesto da je prošao mimo svega bez griže savjesti“, napisao je jedan učenik, a da nikome zaista nije jasno što je „pisac htio da kaže“.

„Na vlast dolaze samo oni tvrde kože, spremni sve žrtvovati kako bi bili uspješni… Nepoštenje je najčešći epitet uspješnog čovjeka“, razbacuju se frazama maturanti, konstatuje zagrebački list.

Ostavi poruku