Барселона је први велики град у већински католичкој Шпанији који је донио одлуку о забрани ношења традиционалног исламског вела преко лица у јавним просторима као што су пијаце и библиотеке.

Бурка, никаб и остали велови који покривају лице такође су забрањени у малим каталонским градовима Лерида и Ел Вендрел.

„Барселона ће забранити употребу бурке, никаба и свих осталих предмета који онемогућавају личну идентификацију у неким од градских јавних простора“, наводи се саопштењу општинске управе Барселоне.

Француска Влада одобрила је прошлог мјесеца приједлог закона о забрани ношења никаба и бурке на јавним мјестима, а Доњи дом белгијског парламента изгласао је забрану ношења вела преко читавог лица, што је изазвало бурна реаговања и покренуло дебате широм Европе.

Градоначелник Барселоне Жорди Ереу није уважио позиве да забрани велове на свим јавним мјестима у другом највећем граду у Шпанији, уз објашњење да је надлежан само за објекте општинске управе.

„Кориштење бурке и никаба угрожава достојанство и слободу жена“, изјавио је градски одборник Алберто Фернандез из конзервативне Народне странке.

Он је у саопштењу оцијенио да је одлука градоначелника Барселоне половична и да бурку и никаб треба забранити на свим јавним мјестима, укључујући улицу.

Одлука о забрани у Барселони ће ступити на снагу послије љета.

Дијелом Шпаније су од осмог до 15. вијека управљали Маори, а, према подацима подацима шпанске Исламске комисије, у земљи је 2009. године живјело 1,4 милиона муслимана, што је чинило три одсто становништва.

Ostavi poruku