Barselona je prvi veliki grad u većinski katoličkoj Španiji koji je donio odluku o zabrani nošenja tradicionalnog islamskog vela preko lica u javnim prostorima kao što su pijace i biblioteke.

Burka, nikab i ostali velovi koji pokrivaju lice takođe su zabranjeni u malim katalonskim gradovima Lerida i El Vendrel.

„Barselona će zabraniti upotrebu burke, nikaba i svih ostalih predmeta koji onemogućavaju ličnu identifikaciju u nekim od gradskih javnih prostora“, navodi se saopštenju opštinske uprave Barselone.

Francuska Vlada odobrila je prošlog mjeseca prijedlog zakona o zabrani nošenja nikaba i burke na javnim mjestima, a Donji dom belgijskog parlamenta izglasao je zabranu nošenja vela preko čitavog lica, što je izazvalo burna reagovanja i pokrenulo debate širom Evrope.

Gradonačelnik Barselone Žordi Ereu nije uvažio pozive da zabrani velove na svim javnim mjestima u drugom najvećem gradu u Španiji, uz objašnjenje da je nadležan samo za objekte opštinske uprave.

„Korištenje burke i nikaba ugrožava dostojanstvo i slobodu žena“, izjavio je gradski odbornik Alberto Fernandez iz konzervativne Narodne stranke.

On je u saopštenju ocijenio da je odluka gradonačelnika Barselone polovična i da burku i nikab treba zabraniti na svim javnim mjestima, uključujući ulicu.

Odluka o zabrani u Barseloni će stupiti na snagu poslije ljeta.

Dijelom Španije su od osmog do 15. vijeka upravljali Maori, a, prema podacima podacima španske Islamske komisije, u zemlji je 2009. godine živjelo 1,4 miliona muslimana, što je činilo tri odsto stanovništva.

Ostavi poruku