Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić izjavila je danas Srni da je upućivanje protestne note Ambasade BiH u Beogradu Srbiji povodom hapšenja pripadnika Oružanih snaga BiH Mirsada Salkića ponovo pokazalo da su Ministarstvo inostranih poslova BiH i Predsjedništvo BiH privatizovane institucije.

„Ove dvije institucije potpuno su privatizovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj. Upućivanje protestne note napravljeno je vrlo smišljeno, jer danas u Beogradu boravi lider SDA Sulejman Tihić, što predstavlja jeftino skupljanje političkih poena u Federaciji BiH“, rekla je Ana Trišić-Babić.

Ona je istakla da se upućivanjem protestne note nanosi velika šteta Mirsadu Salkiću .

Savjetnik za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane BiH Rade Vukelić potvrdio je Srni da je Salkić uhapšen u subotu 12. maja na graničnom prelazu Srbije i Hrvatske /Bakovac – Lipovac/. Salkića je uhapsila Granična služba Srbije pri povratku iz Srbije u BiH, gdje je prisustvovao proslavi svoje školske vojne klase.

Vukelić je dodao da Ministarstvo odbrane BiH još nema zvaničnih informacija zbog čega je došlo do hapšenja Salkića i napomenuo da su sve informacije o tome još kontroverzne, te da se od ambasade BiH u Srbiji još čeka zvanična informacija.

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića saopštio je danas da je protiv Salkića zagrebačko Vojno tužilaštvo tadašnje SFRJ 1991. godine podiglo optužnicu za navodnu `krađu oružja i borbenih sredstava`, te da je tu optužnicu reaktiviralo 2005. godine Okružno tužilaštvo u Beogradu i da je uhapšen po potjernici koju su raspisale srpske vlasti na osnovu te optužnice.

Ostavi poruku