Naslovna Vijesti Srpsko-hrvatska lokomotiva

Srpsko-hrvatska lokomotiva

0

Of-šor firma Darka Šarića iz SAD povezana je sa spornim poslovanjem hrvatskih i srpskih železnica, čiji su bivši direktori uhapšeni, piše zagrebački nedeljnik „Nacional“.

Zagrebački nedeljnik Nacional piše da je of-šor firma Darka Šarića iz SAD povezana sa spornim poslovanjem hrvatskih i srpskih železnica, čiji su bivši direktori uhapšeni.

Nacional navodi da postoje glasine da Šarić trenutno boravi u Južnoafričkoj Republici, a da se ranije krio u Švajcarskoj i Hrvatskoj, gde je imao razgranatu mrežu.

O razgranatoj mreži Šarićeve kriminalne grupe u Hrvatskoj postoje neslužbene potvrde iz vrha hrvatske policije.

Na takav zaključak upućuju i neki detalji iz velike akcije hapšenja članova Šarićeve mreže koja se pre dve sedmice zbila u Sloveniji, u kojoj je uhapšeno 17 osoba i pretreseno tridesetak stanova u kojima je pronađena droga i oružje, piše list.

Po pisanju hrvatskog nedeljnika, kraci Šarićeve kriminalne hobotnice vidljivi su već uvidom u poslovanje jedne misteriozne of-šor firme, „Fajnenšel endžels“, registrovane 2006. godine u američkoj saveznoj državi Delaver.

Preko te kompanije, za koju se osnovano sumnja da je oduvek bila pod Šarićevom kontrolom, sprovođene su sumnjive transakcije na području bivše Jugoslavije. U Srbiji i Crnoj Gori kupovana su učešća u preduzećima i nekretninama, a u Sloveniji je otkupljen dug nekadašnjeg giganta „Slovenijalesa“ prema bivšoj „Jugobanci“, tvrdi Nacional.

Putem te kompanije, navodi zagrebački nedeljnik, bivši direktori hrvatskih i srpskih železnica, Davorin Kobak i Milanko Šarančić, nameravali da iz državnih firmi koje su vodili izvuku milione evra.

Taj poslednji posao, kojim je rukovodio 46-godišnji kontroverzni srpski preduzetnik Slobodan Resimić, poznat i kao Sloba Talijan, tokom 2008. godine ipak nije ostvaren, jer se hrvatska vlada nije složila s vrlo sumnjivim poslovnim predlogom da deo duga Železnica Srbije prema HŽ-u bude vraćen putem misteriozne firme iz SAD.

Nakon što je ceo projekat zaustavljen, Kobak i Šarančić su se, svaki u svojoj državi, našli pod istragom policije i pravosuđa zbog te neuspele transakcije, ali i mnogih drugih, pa je Kobak uhapšen još u julu prošle godine u Zagrebu, a njegov srpski pandan Šarančić prošle srede u Beogradu, piše list.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version