SHARE

Оф-шор фирма Дарка Шарића из САД повезана је са спорним пословањем хрватских и српских железница, чији су бивши директори ухапшени, пише загребачки недељник “Национал”.

Загребачки недељник Национал пише да је оф-шор фирма Дарка Шарића из САД повезана са спорним пословањем хрватских и српских железница, чији су бивши директори ухапшени.

Национал наводи да постоје гласине да Шарић тренутно борави у Јужноафричкој Републици, а да се раније крио у Швајцарској и Хрватској, где је имао разгранату мрежу.

О разгранатој мрежи Шарићеве криминалне групе у Хрватској постоје неслужбене потврде из врха хрватске полиције.

На такав закључак упућују и неки детаљи из велике акције хапшења чланова Шарићеве мреже која се пре две седмице збила у Словенији, у којој је ухапшено 17 особа и претресено тридесетак станова у којима је пронађена дрога и оружје, пише лист.

По писању хрватског недељника, краци Шарићеве криминалне хоботнице видљиви су већ увидом у пословање једне мистериозне оф-шор фирме, “Фајненшел енџелс”, регистроване 2006. године у америчкој савезној држави Делавер.

Преко те компаније, за коју се основано сумња да је одувек била под Шарићевом контролом, спровођене су сумњиве трансакције на подручју бивше Југославије. У Србији и Црној Гори купована су учешћа у предузећима и некретнинама, а у Словенији је откупљен дуг некадашњег гиганта “Словенијалеса” према бившој “Југобанци”, тврди Национал.

Путем те компаније, наводи загребачки недељник, бивши директори хрватских и српских железница, Даворин Кобак и Миланко Шаранчић, намеравали да из државних фирми које су водили извуку милионе евра.

Тај последњи посао, којим је руководио 46-годишњи контроверзни српски предузетник Слободан Ресимић, познат и као Слоба Талијан, током 2008. године ипак није остварен, јер се хрватска влада није сложила с врло сумњивим пословним предлогом да део дуга Железница Србије према ХЖ-у буде враћен путем мистериозне фирме из САД.

Након што је цео пројекат заустављен, Кобак и Шаранчић су се, сваки у својој држави, нашли под истрагом полиције и правосуђа због те неуспеле трансакције, али и многих других, па је Кобак ухапшен још у јулу прошле године у Загребу, а његов српски пандан Шаранчић прошле среде у Београду, пише лист.

SHARE

Оставите одговор