Sporazum između Atine i Skoplja u sporu u vezi sa nazivom Makedonija biće postignut tokom ljeta, tvrdi grčka televizija „Antena“.  U pregovorima, čiji su glavni akteri specijalni posrednik UN Metju Nimic i američki Stejt dipartment, preovladava ime „Vardarska Makedonija“, što zadovoljava grčku stranu, koja se zalaže za geografsku odrednicu imena, a istovremeno taj termin nije nepoznat Skopljancima, koji ga koriste za razgraničenje od „Egejske Makedonije“.

Međunarodna zajednica spremna je da koristi naziv „Republika Vardarska Makedonija“, navodi televizija.

Makedonsko ime i istorija, posebno poslije raspada Jugoslavije 1991. godine, postalo je predmet rasprave između Atine i Skoplja.

Ključni grčki argument je da korišćenje imena Makedonija predstavlja „bezbjednosnu prijetnju“, jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalažanju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

UN su radi rješavanja problema imenovale Metjua Nimica za specijalnog posrednika, koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga.

Posljednji prijedlog koji je Nimic ponudio bio je naziv „Sjeverna Makedonija“, a ranije su kao najčešća imena pominjana „Republika Gornja Makedonija“, „Nova Republika Makedonija“ i „Republika Makedonija Skoplje“.

Ostavi poruku