Споразум између Атине и Скопља у спору у вези са називом Македонија биће постигнут током љета, тврди грчка телевизија „Антена“.  У преговорима, чији су главни актери специјални посредник УН Метју Нимиц и амерички Стејт дипартмент, преовладава име „Вардарска Македонија“, што задовољава грчку страну, која се залаже за географску одредницу имена, а истовремено тај термин није непознат Скопљанцима, који га користе за разграничење од „Егејске Македоније“.

Међународна заједница спремна је да користи назив „Република Вардарска Македонија“, наводи телевизија.

Македонско име и историја, посебно послије распада Југославије 1991. године, постало је предмет расправе између Атине и Скопља.

Кључни грчки аргумент је да коришћење имена Македонија представља „безбједносну пријетњу“, јер Грци тако називају своју сјеверну област.

Преговори о изналажању рјешења спора између Скопља и Атине у вези са називом Македонија воде се од 1992. године.

УН су ради рјешавања проблема именовале Метјуа Нимица за специјалног посредника, који је до сада одржао више састанака са представницима двије стране и изнио неколико приједлога.

Посљедњи приједлог који је Нимиц понудио био је назив „Сјеверна Македонија“, а раније су као најчешћа имена помињана „Република Горња Македонија“, „Нова Република Македонија“ и „Република Македонија Скопље“.

Ostavi poruku