Socijalistička partija /SP/ prihvatila je da se kao koalicioni kandidat za predsjednika Republike Srpske /RS/ predloži aktuelni premijer RS Milorad Dodik, a postojećem članu Predsjedništva BiH iz RS Nebojši Radmanoviću da se obnovi mandat, rekao je lider SP Petar Đokić.

„Zalažemo se za to da kandidati za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH budu one ličnosti koje sa najvećom dozom sigurnosti mogu dobiti podršku građana i koja će biti dovoljna da se održi postojeća politika jačanja RS, njenog identiteta, ekonomskog razvoja i socijalne sigurnost i stabilnosti“, rekao je Đokić „Glasu Srpske“.

Komentarišući situaciju u vezi sa popisom stanovništva, Đokić je naveo da to za SP nikada nije bio političko, već važno društveno pitanje.

„Žalim što kod pojedinaca u institucijama BiH postoji otpor i što se uporno insistira na nekim neostvarivim rješenjima. Nevjerovatno je da se nigdje kao u BiH ne ističe pitanje vjerske i nacionalne pripadnosti i na njemu gradi sva politika, a da se u situacijama kada govorimo o popisu stanovništva to svjesno izbjegava priznati“, naglasio je Đokić.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u BiH, Đokić je naveo da u BiH postoje ćelije, pa i organizacije koje su uvezane u mrežu međunarodnog terorizma.

„Procjenjujemo da u BiH postoji i naklonost prema postojanju takvih ćelija. Poznato da su te ćelije locirane i bliske su nekim vjerskim centrima. Moramo još više biti svjesni činjenice da takvih lica ima u BiH i da je potreban stalni nadzor bezbjednosnih institucija nad njima. Za efikasnu borbu protiv takvih grupacija potrebna je i podrška građana i viši nivo svijesti svakog građanina da pomogne bezbjednosnim institucijama u BiH“, istakao je Đokić.

Osvrćući se na pitanje vizne liberalizacije, predsjednik SP ocijenio je nevjerovatnim da se ukidanje viza za građane BiH stalno odgađa i da se, u međuvremenu, od jednog do drugog političkog skupa na kome se to raspravlja pojavljuju neki dodatni zahtjevi i uslovi.

Ostavi poruku