SHARE

ОХР је оцијенио као разочаравајућу чињеницу што није било мјерљивих резултата истраживања питања несталих лица у Сарајеву, што је задатак комисије, коју треба да формира Влада Федерације БиХ ФБиХ/.

“То питање је постављено и бившем премијеру (Неџаду) Бранковићу, као и премијеру (Мустафи) Мујезиновићу. Посебна пажња дата је случају `Велики парк`, али смо и даље незадовољни због чињенице да до сада нису постигнути значајнији резултати. Ова обавеза неће нестати и мора бити извршена”, саопштено је Срни из ОХР-а.

Наводећи да комисија није формирана иако је то било предвиђено одлуком Комисије за људска права Уставног суда БиХ, из ОХР-а су навели да су више пута истакли да све одлуке Дома за људска права и Комисије Уставног суда морају бити потпуно испоштоване. ОХР је властима ФБиХ неколико пута изразио своју бојазан због тога.

Из ОХР-а су истакли да је једнако неприхватљиво да институције БиХ нису наставиле почети посао када је ријеч о свим лицима која су страдала у Сарајеву.

“Све власти у БиХ морају преузети свој дио одговорности за поштивање људских права и поступати у складу са својим надлежностима и обавезама. Зато је и извјештај коју је сачинила Влада Републике Српске (РС) о Сребреници толико важан”, сматрају у ОХР-у.

Из ОХР-а наводе да је Влада РС сједницом од 19. априла, када је изразила сумње у резултате извјештаја Комисије РС за догађаје у Сребреници, “поново довела РС у позицију да не поступа у складу са захтјевом из обавезујуће одлуке Дома за људска права, институције која је утврђена у Дејтонском споразуму”.

“У тренутку када лидери у региону показују спремност да то ураде на нивоу држава, ОХР сматра да је крајњи тренутак да лидери у БиХ направе кораке који ће помоћи промовисању помирења унутар БиХ”, истакли су у Канцеларији високог представника.

Уставни Суд БиХ донио је 2005. године одлуку којом је обавезао Владу ФБиХ да, путем своје Комисије за тражење несталих, достави подносиоцу апелација – садашњем посланику СНСД-а у парламенту БиХ Славку Јовичићу и породицама оштећених, све податке о страдању српских цивила у Сарајеву.

Руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих РС Сташа
Кошарац раније је рекао да РС неће одустати од захтјева да ФБиХ, у складу са својевременим одлукама Дома за људска права и Уставног суда БиХ, формира комисију за утврђивање истине о ратном страдању Срба у Сарајеву, као што је то већ урадила РС за Сребреницу, те да очекује да то подржи и ОХР.

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС најавила је могуће протесте у Сарајеву, због игнорантског односа премијера Мујезиновића према захтјеву за формирање комисије за утврђивање истине за страдање Срба у Сарајеву током рата од 1992. до 1995. године.

Према подацима београдског Центра за истраживање злочина над српским народом, у Сарајеву је током рата убијено више од 5 500 Срба.

SHARE

Оставите одговор