Premijer Federacije BiH /FBiH/ Mustafa Mujezinović izjavio je danas Srni da ništa nije uradio po pitanju formiranja komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu u proteklom ratu.

„Ništa nisam uradio po tom pitanju i neka taj problem rješava ko hoće“, rekao je Mujezinović.

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske /RS/ najavila je moguće proteste u Sarajevu, zbog ignorantskog odnosa predsjednika Vlade Federacije BiH Mustafe Mujezinovića prema zahtjevu za formiranje komisije za utvrđivanje istine za stradanje Srba u Sarajevu tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Ova organizacija navodi u otvorenom pismu federalnom premijeru da je formiranje komisije Mujezinovićeva moralna i ustavna obaveza, te da on ne želi ni da odgovori na zahtjev Tima Vlade RS za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica za razgovor.

„Prisiljavate nas da ponovo, kao 10. aprila 2006. godine, organizujemo proteste porodica poginulih u Sarajevu pred zgradom Federacije BiH. Pitamo se da li je to Vaš doprinos traganju za istinom, pravdom i pomirenjem u BiH“, ističe se u otvorenom pismu.

Prema podacima beogradskog Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom, u Sarajevu je tokom rata ubijeno više od 5.500 Srba.

Ostavi poruku