Насловна Вијести Курти осуђен, па пуштен

Курти осуђен, па пуштен

0

Суд у Приштини осудио лидера покрета „Самоопредељење“ Аљбина Куртија на девет месеци затвора, али је одмах после тога пуштен јер је током 2007. године провео у притвору 11 месеци.

Лидер Покрета „Самоопредељење“ Аљбин Курти осуђен је на девет месеци затвора и после изрицања пресуде је ослобођен, јер је током 2007. године провео у притвору 11 месеци.

Курти је осуђен за ометање званичника током обављања дужности, а пресуду је донело међународно судско веће Окружног суда у Приштини, којим је председавао међународни судија Фердинандо де Монгота.

Суђење Куртију за учешће у нередима у Приштини у којима је погинуло двоје људи и повређено њих 80, одлагано је девет пута јер је он одбијао да се појави.

Курти је ухапшен у суботу, 12. јуна, увече после низа неуспеха полиције да га пронађе.

На почетку суђења Курти је одбио да одговара на питања судског већа јер, како је казао, не признаје судско веће Еулекса.

„Нисам се појавио на рочиштима јер ја не признајем Еулекс и јер је ово политички мотивисан процес. Поновни почетак вођења случаја је потврдио да је Еулекс недемократска власт и да је ово неправичносудско веће“, образложио је касније Курти.

Он је додао да би прихватио позив за суђење од судског већа које би чиниле домаће судије и на Косову које би било „ослобођено од међународне владавине“.

Покрет Самоопредељење је саопштио да је хапшење и суђење Куртија последица страха актуелне власти од „покрета који је одлучио да учествује на изборима следеће године“.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version