Sud u Prištini osudio lidera pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbina Kurtija na devet meseci zatvora, ali je odmah posle toga pušten jer je tokom 2007. godine proveo u pritvoru 11 meseci.

Lider Pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbin Kurti osuđen je na devet meseci zatvora i posle izricanja presude je oslobođen, jer je tokom 2007. godine proveo u pritvoru 11 meseci.

Kurti je osuđen za ometanje zvaničnika tokom obavljanja dužnosti, a presudu je donelo međunarodno sudsko veće Okružnog suda u Prištini, kojim je predsedavao međunarodni sudija Ferdinando de Mongota.

Suđenje Kurtiju za učešće u neredima u Prištini u kojima je poginulo dvoje ljudi i povređeno njih 80, odlagano je devet puta jer je on odbijao da se pojavi.

Kurti je uhapšen u subotu, 12. juna, uveče posle niza neuspeha policije da ga pronađe.

Na početku suđenja Kurti je odbio da odgovara na pitanja sudskog veća jer, kako je kazao, ne priznaje sudsko veće Euleksa.

„Nisam se pojavio na ročištima jer ja ne priznajem Euleks i jer je ovo politički motivisan proces. Ponovni početak vođenja slučaja je potvrdio da je Euleks nedemokratska vlast i da je ovo nepravičnosudsko veće“, obrazložio je kasnije Kurti.

On je dodao da bi prihvatio poziv za suđenje od sudskog veća koje bi činile domaće sudije i na Kosovu koje bi bilo „oslobođeno od međunarodne vladavine“.

Pokret Samoopredeljenje je saopštio da je hapšenje i suđenje Kurtija posledica straha aktuelne vlasti od „pokreta koji je odlučio da učestvuje na izborima sledeće godine“.

Ostavi poruku