Насловна Вијести Влада прогласила мобилизацију

Влада прогласила мобилизацију

0

Киргиска влада прогласила дјелимичну мобилизацију војске због вишедневног међунационалног сукоба на југу те земље, гдје је погинуло најмање 80 људи, а више од 1 000 рањено. Мобилизација је наређена да би се успоставио ред и да се локални сукоб не би проширио.

„Насиље, пљачка и масакр јачају. Ако се не предузму одговарајуће, ефикасне мјере, проблем може добити веће размјере и претворити се у регионални сукоб“, наводи се у саопштењу владе Киргизије.

У саопштењу се наводи да ће влада послати резервне снаге и добровољце на југ земље, преноси Ројтерс.

„Желећи да осигура безбједност грађана, заштити уставни поредак и успостави ред, влада наређује дјелимичну мобилизацију у Киргизији“, наводи се у саопштењу.

Предсједник привремене владеРоза Отунбајева јуче је затражила од Русије да пошаље војску како би се зауставили етнички сукоби, међутим, Москва сматра да у овом тренутку нема услова да се пошаље војна помоћ Киргизији и да су немири њено унутрашње питање.

Крваво насиље између Кригиза и мањинских Узбека јача већ два дана у Ошу, по величини другом граду Кригизије и у његовој околини.

Влада је због тога у петак прогласила ванредно стање у Ошу, а у суботу га проширила на град Џалалабад, такође на југу Кригизије.

Ош који има 220 000 становника, 1990. године је био, такође, поприште тешког сукоба Кригиза и Узбека, а погинуло је хиљаду људи.

Ове године, у мају, када су се Киргизи побунили у већини градова, предсједник Курманкбек Бакијев се склонио у Ош.

Кргизија је била дио Совјетског савеза, а независна је од 1991. године.

Та планинска, централноазијска земља са око 5,5 милиона становника, од чега 70 одсто Кригиза, из турске породице народа, граничи се са Казахстаном на сјеверу, Узбекистаном на западу, Таџикистаном на југозападу и са Кином на истоку.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version