Kirgiska vlada proglasila djelimičnu mobilizaciju vojske zbog višednevnog međunacionalnog sukoba na jugu te zemlje, gdje je poginulo najmanje 80 ljudi, a više od 1 000 ranjeno. Mobilizacija je naređena da bi se uspostavio red i da se lokalni sukob ne bi proširio.

„Nasilje, pljačka i masakr jačaju. Ako se ne preduzmu odgovarajuće, efikasne mjere, problem može dobiti veće razmjere i pretvoriti se u regionalni sukob“, navodi se u saopštenju vlade Kirgizije.

U saopštenju se navodi da će vlada poslati rezervne snage i dobrovoljce na jug zemlje, prenosi Rojters.

„Želeći da osigura bezbjednost građana, zaštiti ustavni poredak i uspostavi red, vlada naređuje djelimičnu mobilizaciju u Kirgiziji“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik privremene vladeRoza Otunbajeva juče je zatražila od Rusije da pošalje vojsku kako bi se zaustavili etnički sukobi, međutim, Moskva smatra da u ovom trenutku nema uslova da se pošalje vojna pomoć Kirgiziji i da su nemiri njeno unutrašnje pitanje.

Krvavo nasilje između Krigiza i manjinskih Uzbeka jača već dva dana u Ošu, po veličini drugom gradu Krigizije i u njegovoj okolini.

Vlada je zbog toga u petak proglasila vanredno stanje u Ošu, a u subotu ga proširila na grad Džalalabad, takođe na jugu Krigizije.

Oš koji ima 220 000 stanovnika, 1990. godine je bio, takođe, poprište teškog sukoba Krigiza i Uzbeka, a poginulo je hiljadu ljudi.

Ove godine, u maju, kada su se Kirgizi pobunili u većini gradova, predsjednik Kurmankbek Bakijev se sklonio u Oš.

Krgizija je bila dio Sovjetskog saveza, a nezavisna je od 1991. godine.

Ta planinska, centralnoazijska zemlja sa oko 5,5 miliona stanovnika, od čega 70 odsto Krigiza, iz turske porodice naroda, graniči se sa Kazahstanom na sjeveru, Uzbekistanom na zapadu, Tadžikistanom na jugozapadu i sa Kinom na istoku.

Ostavi poruku