Ministar finansija Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je da je Srpska fiskalno stabilna, sa niskim učešćem javne potrošnje i javnog duga u bruto društvenom proizvodu (BDP) i sa reformisanim direktnim porezima.

„U prošloj godini ostvaren je deficit od 161,2 miliona KM ili 1,9 odsto BDP, a od tog iznosa 35 miliona KM je dato kao pomoć jedinicama lokalne uprave, tako da je ostvaren deficit od 126,2 miliona KM ili 1,5 odsto BDP“, rekao je Džombić za sutrašnje beogradske „Večernje novosti“.

Za razliku od Srpske, Federacija BiH je suočena sa mnogo većim posljedicama ogromne javne potrošnje, zbog čega je ugrožena četvrta tranša stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom u iznosu od 38 miliona evra.

U Centralnoj banci BiH rečeno je da je javna potrošnja i dalje veliki problem u BiH. Dozvoljeni nivo budžetskog deficita je, kako kažu, 4,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, a trenutni nivo budžetskog deficita je šest odsto BDP-a.

„Pogoršanju fiskalne pozicije doprinijele su ranije odluke o socijalnim davanjima, povećanje plata u javnoj upravi i povećanje tekuće vladine potrošnje. U konstrukciji budžeta dominantni su javna potrošnja i socijalna davanja, a bez kapitalnih ulaganja, što je negativan faktor“, rekli su stručnjaci Centralnoj banci BiH.

Oni su upozorili da bi neprovođenje cjelovitih reformi, koje bi smanjile javnu potrošnju i uravnotežile budžet imalo „za posljedicu mnogobrojne, još bolnije rezove koji bi bili plodno tlo za nestabilnost u zemlji“.

Budžetski i vanbudžetski fondovski rashodi u BiH iznose oko 40 odsto BDP, a procjenjuje se da ukupna javna potrošnja u zemlji iznosi oko 50 odsto BDP, o čemu ne postoji zvanični podatak.

Dio javne potrošnje, koji se odnosi na zarade zaposlenih u javnoj upravi, iznosi 12 odsto BDP, dok troškovi zarada zaposlenih u javnoj upravi u zemljama iz okruženja iznose 10, a u Evropskoj uniji šest odsto BDP. Zarade zaposlenih u javnoj upravi u BiH veće su za 39 odsto u odnosu na zarade svih zaposlenih, a u zemljama iz okruženja ove zarade su veće u prosjeku za 20 odsto.

Jedan od zaključaka Stalnog komiteta za finansijsku stabilnost BiH jeste da reforme u pravcu smanjenja javne potrošnje moraju da budu nastavljene.

U protekle četiri godine rast javne potrošnje u BiH bio je veći od rasta BDP. Postoji realna mogućnost da se godišnji troškovi javne uprave u BiH smanje za 500 miliona KM, ako bi se smanjio broj zaposlenih u javnoj upravi za 10 odsto, smanjile ili uskladile razlike u zaradama zaposlenih sa zemljama iz okruženja i smanjili troškovi telefona, goriva, službenih automobila i zakupa prostora, pišu beogradske „Novosti“.

Ostavi poruku