Министар финансија Републике Српске (РС) Александар Џомбић изјавио је да је Српска фискално стабилна, са ниским учешћем јавне потрошње и јавног дуга у бруто друштвеном производу (БДП) и са реформисаним директним порезима.

„У прошлој години остварен је дефицит од 161,2 милиона КМ или 1,9 одсто БДП, а од тог износа 35 милиона КМ је дато као помоћ јединицама локалне управе, тако да је остварен дефицит од 126,2 милиона КМ или 1,5 одсто БДП“, рекао је Џомбић за сутрашње београдске „Вечерње новости“.

За разлику од Српске, Федерација БиХ је суочена са много већим посљедицама огромне јавне потрошње, због чега је угрожена четврта транша стендбај аранжмана са Међународним монетарним фондом у износу од 38 милиона евра.

У Централној банци БиХ речено је да је јавна потрошња и даље велики проблем у БиХ. Дозвољени ниво буџетског дефицита је, како кажу, 4,7 одсто бруто домаћег производа, а тренутни ниво буџетског дефицита је шест одсто БДП-а.

„Погоршању фискалне позиције допринијеле су раније одлуке о социјалним давањима, повећање плата у јавној управи и повећање текуће владине потрошње. У конструкцији буџета доминантни су јавна потрошња и социјална давања, а без капиталних улагања, што је негативан фактор“, рекли су стручњаци Централној банци БиХ.

Они су упозорили да би непровођење цјеловитих реформи, које би смањиле јавну потрошњу и уравнотежиле буџет имало „за посљедицу многобројне, још болније резове који би били плодно тло за нестабилност у земљи“.

Буџетски и ванбуџетски фондовски расходи у БиХ износе око 40 одсто БДП, а процјењује се да укупна јавна потрошња у земљи износи око 50 одсто БДП, о чему не постоји званични податак.

Дио јавне потрошње, који се односи на зараде запослених у јавној управи, износи 12 одсто БДП, док трошкови зарада запослених у јавној управи у земљама из окружења износе 10, а у Европској унији шест одсто БДП. Зараде запослених у јавној управи у БиХ веће су за 39 одсто у односу на зараде свих запослених, а у земљама из окружења ове зараде су веће у просјеку за 20 одсто.

Један од закључака Сталног комитета за финансијску стабилност БиХ јесте да реформе у правцу смањења јавне потрошње морају да буду настављене.

У протекле четири године раст јавне потрошње у БиХ био је већи од раста БДП. Постоји реална могућност да се годишњи трошкови јавне управе у БиХ смање за 500 милиона КМ, ако би се смањио број запослених у јавној управи за 10 одсто, смањиле или ускладиле разлике у зарадама запослених са земљама из окружења и смањили трошкови телефона, горива, службених аутомобила и закупа простора, пишу београдске „Новости“.

Ostavi poruku