Дванаест косовских полицајаца и троје активиста покрета „Самоопредјељење“ лакше је повријеђено током јучерашњег хапшења лидера овог покрета Аљбина Куртија, рекао је портпарол Косовске полиције Баки Кељани.

Кељани је потврдио Срни да су сви они након љекарског прегледа пуштени кућама.

Курти је ухапшен јуче одмах након конференције за новинаре у Приштини, на којој је саопштио да ће његов покрет наредне године на парламентарним изборима учествовати као политичка странка.

Ухапшен је по потјерници међународног тужиоца, а очекује га суђење због демонстрација које је његов покрет организовао 10. фебруара 2007. године у Приштини, када су убијена двојица демонстраната, а 80 људи повријеђено у интервенцији румунске полицијске јединице која је дјеловала у оквиру снага УНМИК-а.

Курти је оптужен да је организовао демонстрације које су прерасле у насиље.

Судски поступак против Куртија покренуо је УНМИК 2007. године, али је он прекинут годину дана касније уз образложење да нико од адвоката са Косова не жели да га заступа. Од ове године случај је у надлежности Еулекса, али се Курти није појавио ни на једном рочишту и поред тога што је Еулекс издао налог да он буде приведен и да се изведе пред Суд.

Поводом његовог хапшења већ су се огласила удружења настала из такозване ослободилачке војске Косова која његово хапшење тумаче као „напад на основне тековине Косова“.

Leave a Reply