Dvanaest kosovskih policajaca i troje aktivista pokreta „Samoopredjeljenje“ lakše je povrijeđeno tokom jučerašnjeg hapšenja lidera ovog pokreta Aljbina Kurtija, rekao je portparol Kosovske policije Baki Keljani.

Keljani je potvrdio Srni da su svi oni nakon ljekarskog pregleda pušteni kućama.

Kurti je uhapšen juče odmah nakon konferencije za novinare u Prištini, na kojoj je saopštio da će njegov pokret naredne godine na parlamentarnim izborima učestvovati kao politička stranka.

Uhapšen je po potjernici međunarodnog tužioca, a očekuje ga suđenje zbog demonstracija koje je njegov pokret organizovao 10. februara 2007. godine u Prištini, kada su ubijena dvojica demonstranata, a 80 ljudi povrijeđeno u intervenciji rumunske policijske jedinice koja je djelovala u okviru snaga UNMIK-a.

Kurti je optužen da je organizovao demonstracije koje su prerasle u nasilje.

Sudski postupak protiv Kurtija pokrenuo je UNMIK 2007. godine, ali je on prekinut godinu dana kasnije uz obrazloženje da niko od advokata sa Kosova ne želi da ga zastupa. Od ove godine slučaj je u nadležnosti Euleksa, ali se Kurti nije pojavio ni na jednom ročištu i pored toga što je Euleks izdao nalog da on bude priveden i da se izvede pred Sud.

Povodom njegovog hapšenja već su se oglasila udruženja nastala iz takozvane oslobodilačke vojske Kosova koja njegovo hapšenje tumače kao „napad na osnovne tekovine Kosova“.

Ostavi poruku