Насловна Вијести Наградић: Бесплатно основно образовање за све

Наградић: Бесплатно основно образовање за све

0

Потпредсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Слободан Наградић рекао је данас да се ова партија залаже да основно образовање у Републици Српској (РС) буде бесплатно за све, јер сматрају да је то реално.

Наградић тврди да је за годину дана могуће остварити да све социјално угрожене породице имају потпуно бесплатно основно образовање, а за наредне три године и све друге. Без обзира, каже он, што у закону пише да је основно образовање бесплатно, оно то није, јер родитељи плаћају уџбенике, приручнике, свеске, превоз до школе.

Он је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да ће ПДП, када буде у могућности да утиче на јавну потрошњу, дио тих средстава, више него до сада, усмјерити на израдњу школских објеката и њихово техничко оспособљавање.

„Наша парола је ниједна школа без мокрог чвора и ниједна учионица без рачунара, као и да сви ђаци треба да наставе средње образовање. Борићемо се да то постане законом обавезно и да се установе критеријуми који ће важити и у јавном и у приватном школству“, нагласио је Наградић.

Према његовим ријечима, ПДП сматра да је реално за наредне четири године отворити стотину објеката који ће бити у функцији предшколског образовања и васпитања у малим мјестима, сеоским срединама и великим градовима.

Он је рекао да ПДП није за школе које ће јефтино давати дипломе, већ за оне које ће оспособљавати ђаке, за знања која ће бити конкуретна знањима у Европи.

Наградић је објаснио да је данашња конференција за новинаре оджана на пољани у бањалучком насељу Старчевица, на којој су, како је рекао, прије двије године министар просвјете и културе РС Антон Касиповић и градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић обећали изградњу школе, вртића и спортских терена.

Потпредсједник ПДП Бранислав Бореновић рекао је да је прије двије године кадар СНСД-а обећао изградњу објеката на пољани на Старчевици који никада нису изграђени, што, како каже, говори да се грађанима дају обећања која се не испуњавају.

„ПДП ће инсистирати да на овој локацији буде изграђена школа, јер се ради о локацији на којој је више од 20 година урбанистички предвиђена изградња таквог објекта. Та школа би задовољила све потребе овог насеља у којем живи више од 1 500 дјеце предшколског узраста“, нагласио је Бореновић.

Он је додао да у насељу Старчевица живи више од 30 000 становника и нема могућности да дјеца похађају школу на одговарајући начин.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version