Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Slobodan Nagradić rekao je danas da se ova partija zalaže da osnovno obrazovanje u Republici Srpskoj (RS) bude besplatno za sve, jer smatraju da je to realno.

Nagradić tvrdi da je za godinu dana moguće ostvariti da sve socijalno ugrožene porodice imaju potpuno besplatno osnovno obrazovanje, a za naredne tri godine i sve druge. Bez obzira, kaže on, što u zakonu piše da je osnovno obrazovanje besplatno, ono to nije, jer roditelji plaćaju udžbenike, priručnike, sveske, prevoz do škole.

On je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da će PDP, kada bude u mogućnosti da utiče na javnu potrošnju, dio tih sredstava, više nego do sada, usmjeriti na izradnju školskih objekata i njihovo tehničko osposobljavanje.

„Naša parola je nijedna škola bez mokrog čvora i nijedna učionica bez računara, kao i da svi đaci treba da nastave srednje obrazovanje. Borićemo se da to postane zakonom obavezno i da se ustanove kriterijumi koji će važiti i u javnom i u privatnom školstvu“, naglasio je Nagradić.

Prema njegovim riječima, PDP smatra da je realno za naredne četiri godine otvoriti stotinu objekata koji će biti u funkciji predškolskog obrazovanja i vaspitanja u malim mjestima, seoskim sredinama i velikim gradovima.

On je rekao da PDP nije za škole koje će jeftino davati diplome, već za one koje će osposobljavati đake, za znanja koja će biti konkuretna znanjima u Evropi.

Nagradić je objasnio da je današnja konferencija za novinare odžana na poljani u banjalučkom naselju Starčevica, na kojoj su, kako je rekao, prije dvije godine ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović i gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović obećali izgradnju škole, vrtića i sportskih terena.

Potpredsjednik PDP Branislav Borenović rekao je da je prije dvije godine kadar SNSD-a obećao izgradnju objekata na poljani na Starčevici koji nikada nisu izgrađeni, što, kako kaže, govori da se građanima daju obećanja koja se ne ispunjavaju.

„PDP će insistirati da na ovoj lokaciji bude izgrađena škola, jer se radi o lokaciji na kojoj je više od 20 godina urbanistički predviđena izgradnja takvog objekta. Ta škola bi zadovoljila sve potrebe ovog naselja u kojem živi više od 1 500 djece predškolskog uzrasta“, naglasio je Borenović.

On je dodao da u naselju Starčevica živi više od 30 000 stanovnika i nema mogućnosti da djeca pohađaju školu na odgovarajući način.

Ostavi poruku