U Belgiji se održavaju vanredni parlamentarni izbori, samo dvije nedjelje prije nego što ta zemlja treba da preuzme šestomjesečno predsjedavanje Evropskoj uniji. Pojedini evropski mediji pišu da izbori mogu dovesti do „raspada Belgije“, a zvaničnici EU strahuju da bi velike teškoće u formiranju novog kabineta mogao da ugrozi belgijsko predsjedavanje EU od 1. jula.

Pad vlade i nova politička kriza izazvani su starim sporovima o granicama izbornih jedinica u okolini Brisela i jezičkim nesuglasicama između Belgijanaca čiji je maternji jezik francuski, i onih koji govore flamanski jezik.

„Belgijski razvod na dnu izbornih kutija“, naslovio je članak uoči izbora francuski list „Figaro“, dok britanski list „Independent“ smatra da izbori mogu dovesti do „raspada Belgije“.

Prema posljednjim anketama, za socijaliste se izjašnjava 34 odsto Valonaca, dok će značajan napredak napraviti Novi flamanski savez /N-VA/ i osvojiti 25 odsto glasova. N-VA zalaže se za postepeno odvajanje od Belgije i vjeruje se da će ova stranka biti najjača u Flandriji.

Lider te nacionalističke stranke Bart de Vever se u kampanji zalagao da se regionima da veća autonomija, a nije isključio ni mirno razdvajanje Flandrije i Valonije po „čehoslovačkom receptu“.

Zvaničnici Evropske unije strahuju da bi velike teškoće u formiranju novog saveznog, po ustavu obaveznog flamansko-valonskog kabineta ne dovedu i do poremećaja u djelovanju ustanova EU.

Belgijski premijer u ostavci Iv Leterm saopštio je da je Belgija već uveliko spremila i logistiku i program predsjedništva EU, a belgijski zvaničnici su stavili do znanja da će u mnogome vođenje evropskih poslova ionako prepustiti novim čelnicima institucija – visokom predstavniiku za spoljnu i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton, kao i predsjedavajućem Savjetu EU Hermanu van Rompeju, koji je Belgijanac.

U igri je i sudbina Brisela, posebne federalne cjeline, koji je i sjedište Evropske unije, NATO, kao i mnogih svjetskih kompanija.

Takođe se smatra da bi „pucanje Belgije“ uticalo nepovoljno na ionako duboku krizu oko stabilnosti evra, koji je i belgijska valuta.

Belgijski zvaničnici su ipak uvjereni da jedino evropska perspektiva može trajno stabilizovani to nemirno područje koje je „prednje dvorište Evrope“.

Oko 7,7 miliona Velgijanaca ima pravo glasa, glasanje je obavezno, a ukoliko građanin ne obavi tu dužnost plaća novčanu kaznu od 55 evra, prenosi Rojters.

Ostavi poruku