SHARE

У Белгији се одржавају ванредни парламентарни избори, само двије недјеље прије него што та земља треба да преузме шестомјесечно предсједавање Европској унији. Поједини европски медији пишу да избори могу довести до “распада Белгије”, а званичници ЕУ страхују да би велике тешкоће у формирању новог кабинета могао да угрози белгијско предсједавање ЕУ од 1. јула.

Пад владе и нова политичка криза изазвани су старим споровима о границама изборних јединица у околини Брисела и језичким несугласицама између Белгијанаца чији је матерњи језик француски, и оних који говоре фламански језик.

“Белгијски развод на дну изборних кутија”, насловио је чланак уочи избора француски лист “Фигаро”, док британски лист “Индепендент” сматра да избори могу довести до “распада Белгије”.

Према посљедњим анкетама, за социјалисте се изјашњава 34 одсто Валонаца, док ће значајан напредак направити Нови фламански савез /Н-ВА/ и освојити 25 одсто гласова. Н-ВА залаже се за постепено одвајање од Белгије и вјерује се да ће ова странка бити најјача у Фландрији.

Лидер те националистичке странке Барт де Вевер се у кампањи залагао да се регионима да већа аутономија, а није искључио ни мирно раздвајање Фландрије и Валоније по “чехословачком рецепту”.

Званичници Европске уније страхују да би велике тешкоће у формирању новог савезног, по уставу обавезног фламанско-валонског кабинета не доведу и до поремећаја у дјеловању установа ЕУ.

Белгијски премијер у оставци Ив Летерм саопштио је да је Белгија већ увелико спремила и логистику и програм предсједништва ЕУ, а белгијски званичници су ставили до знања да ће у многоме вођење европских послова ионако препустити новим челницима институција – високом представниику за спољну и безбједносну политику Кетрин Ештон, као и предсједавајућем Савјету ЕУ Херману ван Ромпеју, који је Белгијанац.

У игри је и судбина Брисела, посебне федералне цјелине, који је и сједиште Европске уније, НАТО, као и многих свјетских компанија.

Такође се сматра да би “пуцање Белгије” утицало неповољно на ионако дубоку кризу око стабилности евра, који је и белгијска валута.

Белгијски званичници су ипак увјерени да једино европска перспектива може трајно стабилизовани то немирно подручје које је “предње двориште Европе”.

Око 7,7 милиона Велгијанаца има право гласа, гласање је обавезно, а уколико грађанин не обави ту дужност плаћа новчану казну од 55 евра, преноси Ројтерс.

SHARE

Оставите одговор