У организацији Одбор за његовање традиција одлободилачких ратова Владе Републике Српске (РС) на Тјентишту ће данас бити обиљежена 67. годишњица Битке на Сутјесци.

Према програму обиљежавања, за 11.00 часова планирано је полагање вијенаца и цвијећа на споменик и спомен костурницу на Тјентишту, а у 11.20 обраћање званичника.

Раније је најављено да ће се гостима обратити српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић и предсједник СУБНОР-а РС Благоја Гајић.

На Тјентишту ће бити приређена и изложба фотографија посвећена битки на Сутјесци, познатијој као Пета офанзива, која је трајала од 15. маја до 15. јуна 1943. године, и богат културно-забавни програм.

За битку на Сутјесци у југословенској историографији одомаћен је и назив операција „Шварц“ њемачких трупа. Циљ операције било је разбијање група отпора и успостављање чврсте контроле над јадранским залеђем за случај искрцавања савезника.

Борба је почела 15. маја, концентричним наступањем против главнине партизанских снага на простору Санџака и сјеверне Црне Гор, а завршила се 15. јуна 1943. пробојем обруча и пробојем главнине снага Народноослободилачке војске Југославије (НОВЈ) у БиХ.

У овој бици било је ангажовано 126 000 припадника окупаторских снага, са већим бројем тенковских и артиљеријских јединица и авијације, док је малобројније партизанске снаге од 20 000 војника биле сврстане у четири дивизије.

У Петој непријатељкој офанзиви погинуло је више од 7 000 партизана, међу којима и 43 народна хероја.

Ово је била и по обиму и по броју погинулих војника, највећа до тада предузета операција на простору Југославије, а карактерише је крајње залагање војника обје стране на изузетно тешком терену.

У посебно тешкој ситуацији била је оперативна група НОВЈ, која је на слабо настањеном подручју остала без извора хране. И поред глади, врло тешких губитака, екстремних физичких напора и непрекидних оштрих борби снаге НОВЈ задржале су висок морал, дисциплину, борбену кохезију и убојитост, што им је признао и непријатељ.

Битка на Сутјесци је због тога постала симбол изузетног пожртвовања, храбрости и моралне чврстине у најтежим искушењима.

Ostavi poruku