Izvjestilac Evropskog parlamenta za liberalizaciju viznog režima za zapadni Balkan Tanja Fajon izrazila je očekivanje da će BiH najkasnije u oktobru biti potvrđena vizna liberalizacija.

„Očekujem da će BiH učiniti sve što treba da ispuni, a riječ je zaista o manjim zadacima da bismo u Parlamentu i Savjetu Evrope konačno potvrdili viznu liberalizaciju. Nadam da će to najkasnije biti o oktobru, kako su najavljivali i mnogi zvaničnici Evropske unije“, rekla je Fajonova za „Glas Srpske“.

Ona je dodala da će eksperti vjerovatno u julu priznati da je BiH ispunila i posljednji najmanji uslov i sva mjerila i da stoga ne treba gubiti vrijeme i čekati izbore nego brzo u Savjetu Evrope i evropskom parlamentu usvojiti viznu liberalizaciju da, kako kaže, ljudi konačno mogu slobodno putovati u zemlje evropske zajednice.

„Kada je riječ o Evropskom parlamentu očekujem da ćemo prvu raspravu o liberalizaciji viznog režima za BiH i Albaniju imati prije odmora. Evropska komisija planira da će početkom jula poslati eksperte u BiH i Albaniju, te će poslije toga u septembru evropski parlament razmotriti izvještaj eksperata“, naglasila je Fajonova.

Ona je napomenula da se sada, kada su svi uslovi ispunjeni, ne smije gubiti vrijeme.

„Nije bitno što su izbori, nego je bitno da razmišljamo o građanima BiH. Oni su ti koji će sa viznom liberalizacijom dobiti kada se odobri, odnosno oni su ti koji su gubili što vizni režim nije dobijen ranije“, smatra Fajonova.

Ostavi poruku