Извјестилац Европског парламента за либерализацију визног режима за западни Балкан Тања Фајон изразила је очекивање да ће БиХ најкасније у октобру бити потврђена визна либерализација.

„Очекујем да ће БиХ учинити све што треба да испуни, а ријеч је заиста о мањим задацима да бисмо у Парламенту и Савјету Европе коначно потврдили визну либерализацију. Надам да ће то најкасније бити о октобру, како су најављивали и многи званичници Европске уније“, рекла је Фајонова за „Глас Српске“.

Она је додала да ће експерти вјероватно у јулу признати да је БиХ испунила и посљедњи најмањи услов и сва мјерила и да стога не треба губити вријеме и чекати изборе него брзо у Савјету Европе и европском парламенту усвојити визну либерализацију да, како каже, људи коначно могу слободно путовати у земље европске заједнице.

„Када је ријеч о Европском парламенту очекујем да ћемо прву расправу о либерализацији визног режима за БиХ и Aлбанију имати прије одмора. Европска комисија планира да ће почетком јула послати експерте у БиХ и Aлбанију, те ће послије тога у септембру европски парламент размотрити извјештај експерата“, нагласила је Фајонова.

Она је напоменула да се сада, када су сви услови испуњени, не смије губити вријеме.

„Није битно што су избори, него је битно да размишљамо о грађанима БиХ. Они су ти који ће са визном либерализацијом добити када се одобри, односно они су ти који су губили што визни режим није добијен раније“, сматра Фајонова.

Ostavi poruku