Предсједник Демократске странке Србије /ДСС/ Војислав Коштуница изјавио је да на путу Србије ка ЕУ има тешких питања због којих је потребно преиспитати националну политику и одредити нове државне циљеве.

Он је истакао да постоји суштинска супротстављеност између Устава Србије и одлуке 22 државе ЕУ да признају противзакониту независност Косова.

Коштуница је у ауторском тексту у београдским „Вечерњим новостима“ навео да реалност циља да Србија постане чланица ЕУ доводи у питање и презасићеност Уније даљим проширењем, појачана дубоком економском кризом која погађа више чланица ЕУ.

„Из Немачке, као најутицајније државе у ЕУ, стижу све јасније и одређеније поруке да ће после евентуалног уласка Хрватске /у ЕУ/ доћи до дужег застоја у проширивању. Не може се бежати од тога да све више долази до изражаја скепса челних функционера ЕУ, у вези са приступањем ЕУ и Србије и других држава западног Балкана“, навео је Коштуница.

Према његовим ријечима, уколико дође до замрзавања проширивање ЕУ, Брисел ће кривицу за неиспуњавање обећања о догледном уласку Србије у ЕУ пребацити на Београд.

„Успоставиће се ланац бесконачног условљавања Србије неписаним условима за приступање, посебно отварањем добросуседске сарадње са Косовом. Том услову, који је већ на столу, прикључују се и други, такође неписани, услови, као што су: покретање дезинтегративне регионализације Србије скопчане са променом Устава, препуштање РС постепеној унитаризацији БиХ, као и улазак Србије у НАТО“, навео је Коштуница.

Лидер ДСС-а је додао да Србија у таквим условима треба да измијени своје примарне циљеве, а да најпречи треба да јој буде унутрашња изградња земље на најбољим европским узорима.

„Овај циљ не искључује и формално приступање ЕУ када буду испуњени стандарди наших међусобних односа који не доводе у питање виталне интересе Србије као државе“, нагласио је Коштуница.

Поручивши да на прво мјесто увијек мора да буде стављено усмјеравање свих унутрашњих снага на саму Србију, њен развој и изградњу као модерне државе, Коштуница је истакао да политика сарадње са ЕУ треба да буде употпуњена развијањем односа Србије са другим јаким привредним, политичким и безбједносним чиниоцима савременог свијета.

Ostavi poruku