Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je na Evropskoj konferenciji predsjedavajućih parlamenata da je BiH zaslužila bezvizni režim, jer je ispunila sve postavljene uslove.

Ona je istakla da svi građani BiH očekuju da bezvizni režim uslijedi u što kraćem roku, ne zato što BiH to traži, već zato što je zaslužila isunjavanjem svih postavljenih uslova.

Majkićeva je izjavila Srni da je na Evropskoj konferenciji predsjedavajućih parlamenata govorila i o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH“.

„Presuda u slučaju `Sejdić i Finci` predstvalja prvi predmet u praksi suda koji se odnosi na opštu zabranu diskriminacije“, istakla je Majkićeva i dodala da ona zadire u suštinu unutrašnjeg uređenja BiH, odnosno u strukturu države stvorene u Dejtonu, koja počiva na hipersenzibilnom mehanizmu balansa nacionalnih interesa tri konstitutivna naroda u BiH.

Prema njenim riječima, naglašeno je da je Protokol 12. ratifikovalo svega 17 država članica Savjeta Evrope, dok je njih 30 je odlučilo da to ne uradi, zbog mogućih posljedica ratifikacije.

Majkićeva je rekla da je delegacija BiH upoznala učesnike konferencije da je Savjet ministara BiH formiralo radno tijelo koje će nakon izbora u BiH raditi na polju implementacije presude, te da političke partije u BiH imaju različite stavove kada je u pitanju presuda.

U organizaciji Savjeta Evrope u kiparskom gradu Limasolu juče i danas je održana Evropska konferencija predsjednika parlamenata na kojoj su učešće uzele 44 zemlje.

Ispred Parlamentarne skupštine BiH, učestvovali su zamjenici predsjedavajućih Doma naroda i Predstavničkog doma Dušanka Majkić i Beriz Belkić, te sekretari Predstvaničkog doma Branka Todorovi i Zajedničke službe Aljoša Čampara.

Na konferenciji, kojom je predsjedavao predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Mevlut Čavušoglu, obrađene su dvije teme – „Prava i dužnosti opozicije u parlamentu“ i „Nacionalni parlamenti – provođenje principa nediskriminacije“.

Ostavi poruku