Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је на Европској конференцији предсједавајућих парламената да је БиХ заслужила безвизни режим, јер је испунила све постављене услове.

Она је истакла да сви грађани БиХ очекују да безвизни режим услиједи у што краћем року, не зато што БиХ то тражи, већ зато што је заслужила исуњавањем свих постављених услова.

Мајкићева је изјавила Срни да је на Европској конференцији предсједавајућих парламената говорила и о имплементацији пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у случају „Сејдић и Финци против БиХ“.

„Пресуда у случају `Сејдић и Финци` предстваља први предмет у пракси суда који се односи на општу забрану дискриминације“, истакла је Мајкићева и додала да она задире у суштину унутрашњег уређења БиХ, односно у структуру државе створене у Дејтону, која почива на хиперсензибилном механизму баланса националних интереса три конститутивна народа у БиХ.

Према њеним ријечима, наглашено је да је Протокол 12. ратификовало свега 17 држава чланица Савјета Европе, док је њих 30 је одлучило да то не уради, због могућих посљедица ратификације.

Мајкићева је рекла да је делегација БиХ упознала учеснике конференције да је Савјет министара БиХ формирало радно тијело које ће након избора у БиХ радити на пољу имплементације пресуде, те да политичке партије у БиХ имају различите ставове када је у питању пресуда.

У организацији Савјета Европе у кипарском граду Лимасолу јуче и данас је одржана Европска конференција предсједника парламената на којој су учешће узеле 44 земље.

Испред Парламентарне скупштине БиХ, учествовали су замјеници предсједавајућих Дома народа и Представничког дома Душанка Мајкић и Бериз Белкић, те секретари Предстваничког дома Бранка Тодорови и Заједничке службе Аљоша Чампара.

На конференцији, којом је предсједавао предсједник Парламентарне скупштине Савјета Европе Мевлут Чавушоглу, обрађене су двије теме – „Права и дужности опозиције у парламенту“ и „Национални парламенти – провођење принципа недискриминације“.

Ostavi poruku