Спољна политика БиХ у посљедње четири године била је катастрофална захваљујући појединцима у Предсједништву БиХ и министру иностраних послова Свену Aлкалају, рекао је замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Милорад Живковић.

„Осим дебаланса у ДКП мрежи и нарушене националне структуре, затварања ДКП мреже на цијелом једном континенту – Јужној Aмерици, а отварања у свим исламским земљама, изношење ставова само једног народа у свијету, погрешна кадровска политика попут рјешења на које су постављени Aрнаути, нанијели су несагледиву штету угледу БиХ у свијету“, истакао је Живковић за „Глас Српске“.

Оваквим дјеловањем, каже он, само су доказали да је БиХ неозбиљна земља. „Сви они који су се залагали за то да БиХ има само једног предсједника показали су на шта би она личила када би се он бирао већински. Сви који су се некада и залагали за ту опцију одустали су од ње, јер би један предсједник представљао само један народ. Такви иступи су током ове године дебело нарушили углед БиХ која жели да каже да је држава“, оцијенио је Живковић.

Без обзира на све проблеме који је потресају, Живковић је рекао да БиХ има циљ, а то су евроатлантске интеграције, које су и заједнички циљ политичких партија у БиХ.

„Разликујемо се у виђењима како до тог циља доћи. Очигледно је да дио међународне заједнице, отјеловљен у улози високог представника, и углавном све бошњачке странке желе централизовану БиХ или боље речено унитарну БиХ и да под изговором пута БиХ ка ЕУ желе драстично да промијене Устав ове земље. То се у протеклом периоду дешавало кроз наметања закона и уставних одредби кроз одлуке високих представника, а сада, када је та пракса заустављена доказивањима да то није европски стандард, са тим се стало“, истакао је Живковић.

Сви посланици у парламенту БиХ, додао је Живковић, успјели су доказати да се услови из Мапе пута могу испунити, а да се не врши пренос надлежности. „Све то је ишло спорије него што смо очекивали, али то није због нас него због оних који су настојали да направе што централизованију БиХ не водећи рачуна о потребама и интересима становника БиХ са свим институцијама само у једном граду“, рекао је он.

Када је ријеч о НАТО интеграцијама, Живковић је рекао да је БиХ сада у МАП-у, што даје довољно простора да се у идућих седам година види да ли јој је мјесто у НАТО-у или јој је друга позиција боља и да ли о свему томе треба питати грађане РС на референдуму да се изјасне, што допушта и донесени закон о референдуму.

„У том периоду може се сагледати гдје иде БиХ, гдје иде регион и свијет и која је позиција за БиХ најбоља. Интерес је свих да се стабилност повећа“, нагласио је Живковић.

Говорећи о закону о попису становништва, Живковић је рекао да је недопустиво да се попис из 1991. године убацује у закон као ултимативна одредба. „Протекле четири године смо се исцрпили објашњавајући стандарде Евростата шта чини стално становништво једне земље и да по том стандарду дијаспора не може бити предмет пописа“, истакао је Живковић.

Leave a Reply