Spoljna politika BiH u posljednje četiri godine bila je katastrofalna zahvaljujući pojedincima u Predsjedništvu BiH i ministru inostranih poslova Svenu Alkalaju, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Milorad Živković.

„Osim debalansa u DKP mreži i narušene nacionalne strukture, zatvaranja DKP mreže na cijelom jednom kontinentu – Južnoj Americi, a otvaranja u svim islamskim zemljama, iznošenje stavova samo jednog naroda u svijetu, pogrešna kadrovska politika poput rješenja na koje su postavljeni Arnauti, nanijeli su nesagledivu štetu ugledu BiH u svijetu“, istakao je Živković za „Glas Srpske“.

Ovakvim djelovanjem, kaže on, samo su dokazali da je BiH neozbiljna zemlja. „Svi oni koji su se zalagali za to da BiH ima samo jednog predsjednika pokazali su na šta bi ona ličila kada bi se on birao većinski. Svi koji su se nekada i zalagali za tu opciju odustali su od nje, jer bi jedan predsjednik predstavljao samo jedan narod. Takvi istupi su tokom ove godine debelo narušili ugled BiH koja želi da kaže da je država“, ocijenio je Živković.

Bez obzira na sve probleme koji je potresaju, Živković je rekao da BiH ima cilj, a to su evroatlantske integracije, koje su i zajednički cilj političkih partija u BiH.

„Razlikujemo se u viđenjima kako do tog cilja doći. Očigledno je da dio međunarodne zajednice, otjelovljen u ulozi visokog predstavnika, i uglavnom sve bošnjačke stranke žele centralizovanu BiH ili bolje rečeno unitarnu BiH i da pod izgovorom puta BiH ka EU žele drastično da promijene Ustav ove zemlje. To se u proteklom periodu dešavalo kroz nametanja zakona i ustavnih odredbi kroz odluke visokih predstavnika, a sada, kada je ta praksa zaustavljena dokazivanjima da to nije evropski standard, sa tim se stalo“, istakao je Živković.

Svi poslanici u parlamentu BiH, dodao je Živković, uspjeli su dokazati da se uslovi iz Mape puta mogu ispuniti, a da se ne vrši prenos nadležnosti. „Sve to je išlo sporije nego što smo očekivali, ali to nije zbog nas nego zbog onih koji su nastojali da naprave što centralizovaniju BiH ne vodeći računa o potrebama i interesima stanovnika BiH sa svim institucijama samo u jednom gradu“, rekao je on.

Kada je riječ o NATO integracijama, Živković je rekao da je BiH sada u MAP-u, što daje dovoljno prostora da se u idućih sedam godina vidi da li joj je mjesto u NATO-u ili joj je druga pozicija bolja i da li o svemu tome treba pitati građane RS na referendumu da se izjasne, što dopušta i doneseni zakon o referendumu.

„U tom periodu može se sagledati gdje ide BiH, gdje ide region i svijet i koja je pozicija za BiH najbolja. Interes je svih da se stabilnost poveća“, naglasio je Živković.

Govoreći o zakonu o popisu stanovništva, Živković je rekao da je nedopustivo da se popis iz 1991. godine ubacuje u zakon kao ultimativna odredba. „Protekle četiri godine smo se iscrpili objašnjavajući standarde Evrostata šta čini stalno stanovništvo jedne zemlje i da po tom standardu dijaspora ne može biti predmet popisa“, istakao je Živković.

Ostavi poruku