Сретко Калинић понудио сарадњу хрватским органима, пише „Јутарњи лист“. Мене у Србији чека 30 година, реците шта желите и све ћу вам испричати, рекао Калинић хрватским истражитељима.

Припадник земунског клана и један од осуђених за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића Сретко Калинић понудио је сарадњу хрватским властима, објавио је загребачки Јутарњи лист.

„Мене у Србији чека 30 година. Реците шта нудите и све ћу да вам испричам“, рекао је Калинић хрватским истражитељима.

Према наводима листа, Сретко Калинић жели да сведочи о организацији убиства Зорана Ђинђића, као и да ода имена особа које су наручиле убиство Зорана Вукојевића Вука, заштићеног сведока.

Калинић је признао суделовање у убиству Зорана Вукојевића и Зорана Повића из 2006. године, оба повезана са суђењем атентаторима на Ђинђића, пише хрватски лист.

Након два разговора са Калинићем, хрватски истражитељи су стекли утисак да је Земунац одахнуо након што је откривен, пише хрватски лист. Како лист сазнаје из неименованих извора Калинића је више страх од бивших шефова, него од затвора.

Тужилаштво је опрезно у проценама могуће сарадње с Калинићем, али истовремено и заинтересовано будући да је признао убиство у Хрватској. По свему судећи у питању је Цветко Симић, с којим су Калинић и Симовић једно време боравили у Загребу, пише Јутарњи лист.

Представници Ускока понуду нису прихватили, али ни одбили. С Калинићем је разговорао и заменик директора полиције Милијан Бркић, пише Јутарњи лист.

Калинић је признао да је убијао метком, постављао експлозив, а неретко и брутално мучио. Признао је да се током рата једно време као малолетник борио у јединицама „Книнџи“ којима је заповедао Капетан Драган, пише хрватски лист.

Лист пише да је Калинић испричао све о позадини сукоба с Милошем Симићем. У првом разговору није хтео да призна да је разлог сукоба Симовићева супруга, већ је тврдио покушај убиства има везе са Симовићевим братом коме се у Србији такође суди за убиство. Касније је признао други повод, тврдећи да ге је Симовић упуцао из љубоморе.

„Изашао сам да купим панцету, а онда код Симовића па смо одлучили да свратимо по рибу и месо и направимо роштиљ. Из продавнице смо отишли по бицикле и кренули на језеро. Кад смо дошли Симовић је био иза мене око пола метра, јер да је био даље од два метра сигурно би ме промашио“, рекао је Калинић.

Након неког времена Симовић је испалио хитац и погодио Калинића, који је, како наводи, рањен покушао да извади пиштољ, али га је погодио још један метак. Симовић је потом окренуо бицикл и почео бежати. Калинић је у даљини угледао рибочувара и обратио му се, пише Јутарњи лист.

Ostavi poruku