Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko potvrdio je da je pripadnike „zemunskog klana“ Sretka Kalinića i Miloša Simovića, koji su se skrivali u Hrvatskoj, finansirao neko iz Srbije, a da im je novac donosila Simovićeva supruga.

„Očekujemo da će kolege iz Srbije utvrditi ko im je bio finansijer“, rekao je Karamarko za zagrebački „Večernji list“.

On je potvrdio da je ljubomora povod njihovog krvavog obračuna, dodajući da su se oni posvađali zbog supruge Miloša Simovića koja je povremeno dolazila u Zagreb, takođe, koristeći se lažnim identitetom i krivotvorenim dokumentima.

„Ona je kao kurir donosila novac. Simović je saznao da je ona prilikom jedne posjete bila u intimnoj vezi sa Kalinićem. Ovaj pomalo banalan motiv pomoći će nam da dođemo do važnih podataka o kriminalnom miljeu, te ćemo njihove unutrašnje sukobe sasvim sigurno znati iskoristiti“, naglasio je Karamarko.

On je rekao da za sada nije utvrđena „nikakva značajna veza“ Simovića i Kalinića sa ubistvom novinara Ive Pukanića, ali da su kontakti koji se nalaze u njihovim mobilnim telefonima vrlo koristan izvor informacija za policiju.

Karamarko je naveo da je obračun „zemunaca“ policiji dao više korisnih informacija, pa tako i one u vezi brutalnog ubistva Cvetka Simića, čije je tijelo bez glave prije nekoliko mjeseci nađeno raskomadano na Jarunu.

On je istakao da teren za skrivanje i obračune srbijanskih kriminalaca nije samo Hrvatska nego i ostale zemlje u regionu.

„Imamo podatak da su nakon bijega iz Srbije 2003. godine boravili i u drugim državama regije, što potvrđuju i pečati iz krivotvorenih putnih isprava. Simović i Kalinić su u potpunosti promijenili lični izgled, služili su se lažnim identitetima i krivotvorenim dokumentima, a uz to su se često i selili. Sve to policiji je otežalo njihovo lociranje i pronalaženje. I njihovi susjedi potvrdili su da su bili vrlo povučeni, izgledali neugledno i zapušteno“, istakao je ministar policije.

On je dodao da će za Hrvatsku biti važno pitanje jesu li i u kojoj mjeri oni imali pomoć i podršku hrvatskog kriminalnog miljea.

„Neke osobe iz Hrvatske, bježeći od zakona, utočište su pronašle upravo u Srbiji, i to kod pripadnika `zemunskog klana`. Osim toga, poznato je da srbijanski kriminalni milje često svoje sukobe rješava izvan granica Srbije, bilo u zemljama regije ili čak i u nekim zemljama EU“, rekao je Karamarko.

Ostavi poruku