SHARE

Министар унутрашњих послова Хрватске Томислав Карамарко потврдио је да је припаднике “земунског клана” Сретка Калинића и Милоша Симовића, који су се скривали у Хрватској, финансирао неко из Србије, а да им је новац доносила Симовићева супруга.

“Очекујемо да ће колеге из Србије утврдити ко им је био финансијер”, рекао је Карамарко за загребачки “Вечерњи лист”.

Он је потврдио да је љубомора повод њиховог крвавог обрачуна, додајући да су се они посвађали због супруге Милоша Симовића која је повремено долазила у Загреб, такође, користећи се лажним идентитетом и кривотвореним документима.

“Она је као курир доносила новац. Симовић је сазнао да је она приликом једне посјете била у интимној вези са Калинићем. Овај помало баналан мотив помоћи ће нам да дођемо до важних података о криминалном миљеу, те ћемо њихове унутрашње сукобе сасвим сигурно знати искористити”, нагласио је Карамарко.

Он је рекао да за сада није утврђена “никаква значајна веза” Симовића и Калинића са убиством новинара Иве Пуканића, али да су контакти који се налазе у њиховим мобилним телефонима врло користан извор информација за полицију.

Карамарко је навео да је обрачун “земунаца” полицији дао више корисних информација, па тако и оне у вези бруталног убиства Цветка Симића, чије је тијело без главе прије неколико мјесеци нађено раскомадано на Јаруну.

Он је истакао да терен за скривање и обрачуне србијанских криминалаца није само Хрватска него и остале земље у региону.

“Имамо податак да су након бијега из Србије 2003. године боравили и у другим државама регије, што потврђују и печати из кривотворених путних исправа. Симовић и Калинић су у потпуности промијенили лични изглед, служили су се лажним идентитетима и кривотвореним документима, а уз то су се често и селили. Све то полицији је отежало њихово лоцирање и проналажење. И њихови сусједи потврдили су да су били врло повучени, изгледали неугледно и запуштено”, истакао је министар полиције.

Он је додао да ће за Хрватску бити важно питање јесу ли и у којој мјери они имали помоћ и подршку хрватског криминалног миљеа.

“Неке особе из Хрватске, бјежећи од закона, уточиште су пронашле управо у Србији, и то код припадника `земунског клана`. Осим тога, познато је да србијански криминални миље често своје сукобе рјешава изван граница Србије, било у земљама регије или чак и у неким земљама ЕУ”, рекао је Карамарко.

SHARE

Оставите одговор