Reprezentacija Južne Koreje ostvarila je prvi trijumf na Svetskom prvenstvu. Dva gola u mreži Grčke bila su dovoljna izabranicima Huh-Jung Moa da osvoje sva tri boda. I na svojoj četvrtoj utakmici na mundijalima, reprezentacija Grčke nije uspela da postigne pogodak.

Sirtaki se ipak neće čuti u Port Elizabetu ove večeri jer je azijski monsun sa juga korejskog poluostrva protutnjao je Južnom Afrikom.

Od prvog trenutka najbolja azijska ekipa stavila je do znanja da tri boda idu na konto ovog tima. Rehagelovi izabranici ni jednog trenutka nisu bili ni blizu preokreta.

Da nije bilo sudijskih grešaka u prvom poluvremenu, konačna pobeda Južne Koreje bi možda bila i ubedljivija.

Izabranici Huh-Jung Moa su protiv Grka prikazali sjajnu igru. Od prvog minuta ekipa je krenula u opsadu gola „helena“, a odbrana grčke ekipe je kapitulirala je već na početku meča.

Posle jednog „skraćenog kornera“, lopta je proletela kroz peterac Grka, na nju je naleteo Ju-Sung Li, i iz neposredne blizine zatresao mrežu portivnika. Zaglušujuća buka vavuzela u tom trenutku proslavila je prvi pogodak Korejanaca.

Za Rehagelove izabranike sve kalkulacije su tada prestale, umesto defanzivne igre, po kojoj su poznati, Grci su morali da ozbiljnije krenu u napad. Međutim, igra Grka u napadu bila je bezidejna i bez šansi. Priliku da izjednače „heleni“ su tražili iz prekida, ali je odbrana Korejanaca lako rešavala te situacije.

Korejancu su sa druge strane ozbiljno pretili kontranapadima, a najbolju šansu je propustio Ču-Jung Park, koji je sam izbio ispred gola grčke ekipe, ali njegov udarac je odbranio golman Corvas.

U prvom poluvremenu nije se proslavio ni sudija Majkl Hester koji je u dva navrata oštetio Korejance. Prvi put je posle očiglednog prekršaja nad Ču-Jong Lijem propustio priliku da dosudi penal za azijsku ekipu, dok je drugi put prekinuo izgledni napad Koreje, zbog navodnog faula Park-Ji Sunga.

Grci su na poluvreme otišli sa samo jednim golom u mreži, a način na koji su odigrali taj deo meča nije obećavao da bi u nastavku mogli da preokrenu rezultat. Ekipa Južne Koreje i pored propuštenih prilika, prikazala je veoma sigurnu igru.

Početak drugog dela igre, bio je repriza prvog poluvremena. U sedmom minutu nastavka, posle greške grčke odbrane, do lopte dolazi zvezda Mančester junajteda, Park-Ji Sung, i posle sjajnog prodora postiže drugi pogodak za svoju ekipu.

Iako je do kraj ostalo još dosta vremena, tada se činilo da je pitanje pobednika na utakmici rešeno.

Sa dva gola prednosti Korejanci nisu više jurišali na gol Grka pa su prepustili inicijativu protivniku, koncentrišući se na kontranapade.

Nekoliko minuta trebalo je Grcima da se oporave od šoka i da ozbiljnije krenu ka golu Južne Koreje. Sredina drugog dela igre pripala je Rehagelovim izabranicima, čiji su napadi sve ozbiljnije pretili golu Korejanaca.

U tom periodu igre, najbolji strelac grčke reprezentacije Teofanis Gekas upućuje i prvi udarac u okvir gola ali golman brani.

Gekas je pokušavao i „makazicama“ i volejima, ali njegovi udarci nisu bili precizni. U trenucima „heleni“ su bili u pravoj opsadi gola Jung-Sung Rionga, ali osim nekoliko kornera, nisu uspeli da naprave izglednije šanse.

Pred kraj meča Korejanci su izveli još jednu opasnu kontru, ali je udarac Ču-Jung Lija odbranio golman Aleksandros Corvas.

Ekipa Južna Koreje ostvarila je i prvu pobedu na Mundijalu, dok Grci, pored poraza, još jednom nisu uspeli da postignu pogodak na ovom takmičenju.

Sledeći meč Grčka igra 17. juna protiv Nigerije, dok se istog dana Korejanci sastaju sa „gaučosima“. Posle tih mečeva već bi mogli biti poznati učesnici osmine finala izi grupe B.

Za Grčku su igrali: Corvas, Seitaridis, Vintra, Papadopulos, Torosidis, Karagunis, Kacuranis, Ciolis, Samaras, Haristeas i Gekas a šansu su dobili i Kapetanos, Pacazoglu i Salpingidis.

Za reprezentaciju Južne Koreje nastupili su: Sungri-Jong, Jong-Jung Čo, Jung-So Li, Jung-Pju Li, Čung-Jong Li, Sung-Jong Ki, Jung-Vu Kim, Ji-Sung Park, Ču-Jang Park, Ki-Hun Jum, dok su šansu dobili i Ji-Sung Kim, Nam-Li Kim i Sung-Jul Li.

Ostavi poruku