Насловна Занимљивости Пронађена најстарија кожна ципела

Пронађена најстарија кожна ципела

0

Археолози су на северу Јерменије пронашли савршено очувану кожну мокасину, стару пет и по хиљада година. Научници сматрају да је то најстарији комад кожне обуће на свету.

Савршено очувана кожна мокасина, стара 5.500 година пронађена је у једној пећини на северу Јерменије, а стручњаци кажу да је то најстарији комад кожне обуће на свету, јавиле су агенције.

Вест о открићу објављена је у среду, у америчком научном онлајн часопису PLos One (Public Library of Science).

Мокасина је направљена од једног комада коже, а у њој је пронађена осушена трава.

Истраживачи не знају да ли је трава служила да греје ноге или да сачува облик обуће.

„Иако је мокасина по данашњим мерилима број 37, могуће је да ју је носио мушкарац, јер су мушкарци у то време били нижи него данас“, навео је Рон Пинхаси, археолог са колеџа у Корку, у Ирској, шеф истраживачке екипе.

Пећина у којој је пронађена мокасина налази се у провинцији Вајоц Дзор, пограничној области према Ирану и Турској.

Пошто је пећина сува, пружила је одличне услове за очување и других ствари које су у њу склоњене, као што су велике посуде са житарицама.

Научници су навели и да су у почетку сматрали да су мокасина и други предмети стари само 600 до 700 година, јер су тако добро очувани.

„Тек кад је предметам одређена старост методом угљеника у две лабораторије, у Британији и САД, откривено је да је мокасина старија неколико стотина година од обуће коју је носио Еци“, додао је Пинхаси.

Име Еци наденуто је лешу мушкарца који је 1991. откривен испод слоја леда на аустријско-италијанској граници, на висини од 3.200 метара, који је ту почивао хиљадама година, док није пронађен после отапања глечера.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version