Arheolozi su na severu Jermenije pronašli savršeno očuvanu kožnu mokasinu, staru pet i po hiljada godina. Naučnici smatraju da je to najstariji komad kožne obuće na svetu.

Savršeno očuvana kožna mokasina, stara 5.500 godina pronađena je u jednoj pećini na severu Jermenije, a stručnjaci kažu da je to najstariji komad kožne obuće na svetu, javile su agencije.

Vest o otkriću objavljena je u sredu, u američkom naučnom onlajn časopisu PLos One (Public Library of Science).

Mokasina je napravljena od jednog komada kože, a u njoj je pronađena osušena trava.

Istraživači ne znaju da li je trava služila da greje noge ili da sačuva oblik obuće.

„Iako je mokasina po današnjim merilima broj 37, moguće je da ju je nosio muškarac, jer su muškarci u to vreme bili niži nego danas“, naveo je Ron Pinhasi, arheolog sa koledža u Korku, u Irskoj, šef istraživačke ekipe.

Pećina u kojoj je pronađena mokasina nalazi se u provinciji Vajoc Dzor, pograničnoj oblasti prema Iranu i Turskoj.

Pošto je pećina suva, pružila je odlične uslove za očuvanje i drugih stvari koje su u nju sklonjene, kao što su velike posude sa žitaricama.

Naučnici su naveli i da su u početku smatrali da su mokasina i drugi predmeti stari samo 600 do 700 godina, jer su tako dobro očuvani.

„Tek kad je predmetam određena starost metodom ugljenika u dve laboratorije, u Britaniji i SAD, otkriveno je da je mokasina starija nekoliko stotina godina od obuće koju je nosio Eci“, dodao je Pinhasi.

Ime Eci nadenuto je lešu muškarca koji je 1991. otkriven ispod sloja leda na austrijsko-italijanskoj granici, na visini od 3.200 metara, koji je tu počivao hiljadama godina, dok nije pronađen posle otapanja glečera.

Ostavi poruku