U Johanesburgu je u 14.00 časova počela ceremonija otvaranja prvog Svjetskog prvenstva u fudbalu koje se održava na afričkom kontinentu. Trka za najvredniju titulu u fudbalu počinje po završetku ceremonije utakmicom domaćina protiv Meksika na stadionu „Soker siti“ u prijestonici Južnoafričke Republike.

Na stadionu koji prima 84.490 gledalaca biće odigrana prva utakmica Svjetskog prvenstva i Južnoafrička Republika se nada da će održati tradiciju sa posljednjih sedam turnira, a to je da je domaćin ostao neporažen.

Slavlje je počelo sinoć spektakularnim koncertom u Sovetu, siromašnom predgrađu Johanesburga i nekadašnjem simbolu borbe protiv aparthejda.

„Južna Afrika je spremna“, bila je glavna poruka zvaničnika koji su govorili pred masom oduševljenih posjetilaca koncerta na stadionu „Orlando“ u Sovetu.

Predsjednik Džejkob Zuma rekao je da je „Mundijal“ dokaz da je Južnoafrička Republika sposobna da organizuje velike događaje.

Posebna pažnja i zahvalnost pokazana je „ocu nacije duginih boja“ 91-godišnjem Nelsonu Mandeli koji, suprotno ranijim nadanjima, neće prisustvovati otvaranju „Mundijala“ zbog pogibije njegove praunuke u saobraćajnoj nesreći.

Raskošnoj ceremoniji otvaranja na stadionu „Soker Siti“ prisustvovaće niz poznatih ličnosti iz svijeta sporta muzike i politike, od američkog potpredsjednika Džoa Bajdena do predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea.

Za sada sve uglavnom protiče u najboljem redu, počev od transporta preko prodaje ulaznica do bezbjednosti, koja vjerovatno i izaziva najveću zabrinutost.

Ceremoniju otvaranja obezbjeđuje čak 45 000 policajaca i rezervista.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2010. godine u Južnoafričkoj Republici biće 19. po redu i trajaće do 11. jula.

Šest pripadnika Uprave za obezbjeđenje Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije otputovali su 7. juna u Južnu Afriku radi ispomoći tamošnjoj policiji tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Zvanična maskota Svjetskog prvenstva je leopard Zakumi. Sa zelenom kosom i zlatnom bojom kože podsjeća na nacionalne boje domaćina. Ime maskote potiče od reči „ZA“ što predstavlja „ISO“ kod za Južnu Afriku i „kumi“ što na više afričkih jezika znači deset. Italija brani titulu osvojenu 2006. godine u Njemačkoj.

Ostavi poruku