SHARE

У Јоханесбургу је у 14.00 часова почела церемонија отварања првог Свјетског првенства у фудбалу које се одржава на афричком континенту. Трка за највреднију титулу у фудбалу почиње по завршетку церемоније утакмицом домаћина против Мексика на стадиону “Сокер сити” у пријестоници Јужноафричке Републике.

На стадиону који прима 84.490 гледалаца биће одиграна прва утакмица Свјетског првенства и Јужноафричка Република се нада да ће одржати традицију са посљедњих седам турнира, а то је да је домаћин остао непоражен.

Славље је почело синоћ спектакуларним концертом у Совету, сиромашном предграђу Јоханесбурга и некадашњем симболу борбе против апартхејда.

“Јужна Африка је спремна”, била је главна порука званичника који су говорили пред масом одушевљених посјетилаца концерта на стадиону “Орландо” у Совету.

Предсједник Џејкоб Зума рекао је да је “Мундијал” доказ да је Јужноафричка Република способна да организује велике догађаје.

Посебна пажња и захвалност показана је “оцу нације дугиних боја” 91-годишњем Нелсону Мандели који, супротно ранијим надањима, неће присуствовати отварању “Мундијала” због погибије његове праунуке у саобраћајној несрећи.

Раскошној церемонији отварања на стадиону “Сокер Сити” присуствоваће низ познатих личности из свијета спорта музике и политике, од америчког потпредсједника Џоа Бајдена до предсједника Зимбабвеа Роберта Мугабеа.

За сада све углавном протиче у најбољем реду, почев од транспорта преко продаје улазница до безбједности, која вјероватно и изазива највећу забринутост.

Церемонију отварања обезбјеђује чак 45 000 полицајаца и резервиста.

Свјетско првенство у фудбалу 2010. године у Јужноафричкој Републици биће 19. по реду и трајаће до 11. јула.

Шест припадника Управе за обезбјеђење Министарства унутрашњих послова /МУП/ Србије отпутовали су 7. јуна у Јужну Африку ради испомоћи тамошњој полицији током Свјетског првенства у фудбалу.

Званична маскота Свјетског првенства је леопард Закуми. Са зеленом косом и златном бојом коже подсјећа на националне боје домаћина. Име маскоте потиче од речи “ЗА” што представља “ИСО” код за Јужну Африку и “куми” што на више афричких језика значи десет. Италија брани титулу освојену 2006. године у Њемачкој.

SHARE

Оставите одговор