Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /UO PIK/ u BiH nemaju nikakvu nadležnost, niti je mogu izvući iz bilo kog akta, da odlučuju o unutrašnjim pitanjima u BiH kao što je budžet – ocijenio je član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović.

„To pokazuje da postoje moćni igrači u svijetu koji smatraju da treba da vladaju BiH, umjesto njenih legalnih institucija i zvaničnika. Ambasadori PIK-a treba da se vrate u okvire Bečke konvencije i da znaju šta treba ovdje da rade“, rekao je Radmanović za sutrašnji „Glas Srpske“.

On je istakao da u BiH o budžetu na prijedlog Fiskalnog savjeta odlučuje Ministarstvo finansija u Savjetu ministara BiH, da prijedlog budžeta utvrđuje Predsjedništvo BiH, a konačnu odluku o budžetu donosi Parlament, kao i u svim normalnim zemljama.

„Stav ambasadora da li budžet treba biti veći ili manji je protiv BiH i njenih građana. Stav da budžet institucija BiH bude veći direktno je protiv građana BiH i razvojnih koncepata“, rekao je Radmanović, reagujući na preporuku ambasadora UO Savjeta za primjenu mira da budžet institucija BiH ne smije biti smanjen bez obzira na svjetsku ekonomsku krizu.

On je naveo da se situacija u BiH dodatno usložnjava kako se približavaju izbori, ističući da to nije zbog kadrova SNSD-a, jer oni, kako je naveo, još nisu ni počeli kampanju, što ne važi za druge političke stranke.

„I dio međunarodne zajednice uveliko je uključen u izbornu kampanju, uključen je dio OHR-a, što na sve te komplikacije iznutra dodatno usložnjava situaciju u cijeloj zemlji. Ako tome dodamo da je BiH članica Savjeta bezbjednosti i da svakodnevno ima zadatke i realizaciju poslova oko čijeg se načina u svemu ne slažemo, onda sve to daje ukupnu sliku izuzetno usložnjene situacije“, zaključio je Radmanović.

Na pitanje da li je došlo vrijeme za odlazak OHR-a, Radmanović je naveo da je i prije dolaska na ovu funkciju smatrao da OHR treba zatvoriti.

„Ne možemo smijeniti visokog predstavnika, jer on je u Dejtonskom mirovnom sporazumu i jasno je rečeno šta treba da radi. U međuvremenu je proširio sam sebi mandat i osoblje kancelarije koje djeluje iznad organa u BiH. Nije pretjerano reći da je riječ o nekoj vrsti protektorata, jer nema nikakvu odgovornost. Zbog puta BiH ka EU ta ovlašćenja visokog predstavnika je trebalo vratiti na tumačenje Dejtonskog sporazuma i ukinuti njegovu kancelariju“, rekao je on.

Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović je dodao da je jasno da bar polovina političara u BiH čini sve da OHR ostane jer imaju svoje interese.

Ostavi poruku