Aмбасадори Управног одбора Савјета за провођење мира /УО ПИК/ у БиХ немају никакву надлежност, нити је могу извући из било ког акта, да одлучују о унутрашњим питањима у БиХ као што је буџет – оцијенио је члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић.

„То показује да постоје моћни играчи у свијету који сматрају да треба да владају БиХ, умјесто њених легалних институција и званичника. Aмбасадори ПИК-а треба да се врате у оквире Бечке конвенције и да знају шта треба овдје да раде“, рекао је Радмановић за сутрашњи „Глас Српске“.

Он је истакао да у БиХ о буџету на приједлог Фискалног савјета одлучује Министарство финансија у Савјету министара БиХ, да приједлог буџета утврђује Предсједништво БиХ, а коначну одлуку о буџету доноси Парламент, као и у свим нормалним земљама.

„Став амбасадора да ли буџет треба бити већи или мањи је против БиХ и њених грађана. Став да буџет институција БиХ буде већи директно је против грађана БиХ и развојних концепата“, рекао је Радмановић, реагујући на препоруку амбасадора УО Савјета за примјену мира да буџет институција БиХ не смије бити смањен без обзира на свјетску економску кризу.

Он је навео да се ситуација у БиХ додатно усложњава како се приближавају избори, истичући да то није због кадрова СНСД-а, јер они, како је навео, још нису ни почели кампању, што не важи за друге политичке странке.

„И дио међународне заједнице увелико је укључен у изборну кампању, укључен је дио ОХР-а, што на све те компликације изнутра додатно усложњава ситуацију у цијелој земљи. Aко томе додамо да је БиХ чланица Савјета безбједности и да свакодневно има задатке и реализацију послова око чијег се начина у свему не слажемо, онда све то даје укупну слику изузетно усложњене ситуације“, закључио је Радмановић.

На питање да ли је дошло вријеме за одлазак ОХР-а, Радмановић је навео да је и прије доласка на ову функцију сматрао да ОХР треба затворити.

„Не можемо смијенити високог представника, јер он је у Дејтонском мировном споразуму и јасно је речено шта треба да ради. У међувремену је проширио сам себи мандат и особље канцеларије које дјелује изнад органа у БиХ. Није претјерано рећи да је ријеч о некој врсти протектората, јер нема никакву одговорност. Због пута БиХ ка ЕУ та овлашћења високог представника је требало вратити на тумачење Дејтонског споразума и укинути његову канцеларију“, рекао је он.

Члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић је додао да је јасно да бар половина политичара у БиХ чини све да ОХР остане јер имају своје интересе.

Leave a Reply