Za danas zakazana deložacija porodice Galić iz kuće u banjalučkom naselju Obilićevo koju su 1994. godine zamijenili za imanje u Sarajevu odgođena je daljeg zbog formalnih razloga.
Vojin Galić, koji je nedavno zaprijetio da će se u slučaju pokušaja deložacije spaliti, rekao je novinarima da nema ništa protiv zakona, ali samo traži da sud poštuje pravičnost kada je riječ o njegovoj imovini koja mu je 1992.godine oteta u Sarajevu.

„Nema razloga da se žuri i insistira na mojoj deložaciji, jer ovdje nije u pitanju zemunski klan. Spreman sam ubiti i poginuti za pravdu, jer se jednostavno radi o nasilju suda u Banjaluci, koji je poništio ugovor o zamjeni nekretnina“, istakao je Galić.

Galić je rekao da u međuvremenu čeka odgovor na apelaciju koju je uputio Ustavnom sudu BiH u kojoj je presudu banjalučkog Osnovnog suda okvalifikovao kao „nakaradnu, nelegitimnu, genocidnu i islamističku“ .

„Tražim obnovu postupka pred banjalučkim Osnovnim sudom, jer ne dozvoljavam da me šutaju nakon što su me Muslimani istjerali iz Sarajeva, a ovi žele da me šutaju iz zamijenjene imovine na ulicu“, naglasio je Galić.

Galić je rekao da mu je kuća u Sarajevu oteta na osnovu naredbe Kriznog štaba Stari Grad Sarajevo 1992. godine, koju je potpisao tadašnji predsjednik tog Kriznog štaba Said Čajić.

„Ako su željeli da izvrše deložaciju prvo su mene trebali uvesti u posjed moje imovine u Sarajevu, jer ne dozvoljavam da me izbace na ulicu sa ovo malo stvari koje imam“, zaključio je Galić.

Vojinova supruga Zlata Galić kroz plač je rekla novinarima da su je komšije Muslimani nekoliko puta silovali na Koševskom brdu, nakon čega je istjerana iz Sarajeva.

„Unprofor me spasio i postoje zapisnici u policiji u Sarajevu o tome kako sam silovana. Namjeravam da podnesem tužbu u vezi sa tim slučajem, jer sam zbog toga oboljela na živcima“, istakla je Galićeva.

Galićeva je rekla da je njihova imovina u Sarajevu, nakon što je na silu oteta, normalno zamijenjena 1994. godine za imovinu porodice Maglajlija u Banjaluci.

Predsjednik Udruženja građana „Zajedno do istine“ Goran Dražić rekao je novinarima da je slučaj porodice Galić „presedan nad presedanom“ i da je ova presuda apsolutno nezakonita, jer u toku postupka umro advokat tužene porodici Galić, kao i njegova sestra koja je zamijenila kuću, a umrla je i vlasnica imovine u Banjaluci, dok je njena nasljednica obnovila postupak.

Dražić je istakao da je u slučajevima da umre neko od učesnika sudskog procesa, Sud dužan obustaviti taj proces i dodao da je nejasno zašto predmetni sudija drži ovaj slučaj devet mjeseci.

On je apelovao na predsjednika Osnovnog suda Banjaluka, ministra pravde, premijera i predsjednika Republike Srpske (RS) da se upoznaju sa načinom rada pravosudnih organa RS i preduzmu aktivnosti da se ovakve presude ne donose.

„Ovo je bruka za pravosuđe RS i predmetnom sudiji Nermini Mujkić koja je donijela ovakvu presudu nije mjesto u pravosuđu RS“, zaključio je Dražić.

Porodica Galić je 1994. godine svoje imanje u Sarajevu zamijenila za imanje porodice Maglajlija u Banjaluci.

Poslije smrti potpisnika ugovora i jedne i druge strane nasljednici porodice Maglajlija podnijeli su tužbeni zahtjev za poništenje ugovora. Sud je donio presudu o poništenju ugovora iako je on urađen prema zakonu i uz dobrovoljnost obje strane.

Ostavi poruku