За данас заказана деложација породице Галић из куће у бањалучком насељу Обилићево коју су 1994. године замијенили за имање у Сарајеву одгођена је даљег због формалних разлога.
Војин Галић, који је недавно запријетио да ће се у случају покушаја деложације спалити, рекао је новинарима да нема ништа против закона, али само тражи да суд поштује правичност када је ријеч о његовој имовини која му је 1992.године отета у Сарајеву.

„Нема разлога да се жури и инсистира на мојој деложацији, јер овдје није у питању земунски клан. Спреман сам убити и погинути за правду, јер се једноставно ради о насиљу суда у Бањалуци, који је поништио уговор о замјени некретнина“, истакао је Галић.

Галић је рекао да у међувремену чека одговор на апелацију коју је упутио Уставном суду БиХ у којој је пресуду бањалучког Основног суда оквалификовао као „накарадну, нелегитимну, геноцидну и исламистичку“ .

„Тражим обнову поступка пред бањалучким Основним судом, јер не дозвољавам да ме шутају након што су ме Муслимани истјерали из Сарајева, а ови желе да ме шутају из замијењене имовине на улицу“, нагласио је Галић.

Галић је рекао да му је кућа у Сарајеву отета на основу наредбе Кризног штаба Стари Град Сарајево 1992. године, коју је потписао тадашњи предсједник тог Кризног штаба Саид Чајић.

„Ако су жељели да изврше деложацију прво су мене требали увести у посјед моје имовине у Сарајеву, јер не дозвољавам да ме избаце на улицу са ово мало ствари које имам“, закључио је Галић.

Војинова супруга Злата Галић кроз плач је рекла новинарима да су је комшије Муслимани неколико пута силовали на Кошевском брду, након чега је истјерана из Сарајева.

„Унпрофор ме спасио и постоје записници у полицији у Сарајеву о томе како сам силована. Намјеравам да поднесем тужбу у вези са тим случајем, јер сам због тога обољела на живцима“, истакла је Галићева.

Галићева је рекла да је њихова имовина у Сарајеву, након што је на силу отета, нормално замијењена 1994. године за имовину породице Маглајлија у Бањалуци.

Предсједник Удружења грађана „Заједно до истине“ Горан Дражић рекао је новинарима да је случај породице Галић „преседан над преседаном“ и да је ова пресуда апсолутно незаконита, јер у току поступка умро адвокат тужене породици Галић, као и његова сестра која је замијенила кућу, а умрла је и власница имовине у Бањалуци, док је њена насљедница обновила поступак.

Дражић је истакао да је у случајевима да умре неко од учесника судског процеса, Суд дужан обуставити тај процес и додао да је нејасно зашто предметни судија држи овај случај девет мјесеци.

Он је апеловао на предсједника Основног суда Бањалука, министра правде, премијера и предсједника Републике Српске (РС) да се упознају са начином рада правосудних органа РС и предузму активности да се овакве пресуде не доносе.

„Ово је брука за правосуђе РС и предметном судији Нермини Мујкић која је донијела овакву пресуду није мјесто у правосуђу РС“, закључио је Дражић.

Породица Галић је 1994. године своје имање у Сарајеву замијенила за имање породице Маглајлија у Бањалуци.

Послије смрти потписника уговора и једне и друге стране насљедници породице Маглајлија поднијели су тужбени захтјев за поништење уговора. Суд је донио пресуду о поништењу уговора иако је он урађен према закону и уз добровољност обје стране.

Ostavi poruku