Koncert podrške Ejupu Ganiću, optuženom za ratne zločine, održan u Narodnom pozorištu u Sarajevu, može biti povod da, prema istoj logici, i Narodno pozorište Republike Srpske /RS/ u Banjaluci organizuje koncert za Radovana Karadžića, smatra predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske /RS/ Zoran Kostić.

Kostić je za „Blic“ ocijenio da koncert za Ganića, koji je ratni član Predsjedništva BiH, održan u srijedu, 9. juna, predstavlja „još jedan šamar ionako lošoj kulturnoj sceni u BiH“ i ističe da ovakav potez za Sarajevo nije ništa novo, jer su u Narodnom pozorištu i ranije organizovane mnoge aktivnosti radi podrške Aliji Izetbegoviću.

„Narodno pozorište u Sarajevu pretvara se u kulturnu ekspozituru Harisa Silajdžića, kako bi se uticalo na evropsku javnost i britansko pravosuđe, da Ganić ne bi bio izručen Srbiji. Po ovoj logici, i Narodno pozorište RS bi to sada moglo da uradi za Radovana Karadžića“, smatra Kostić.

Profesor Univerziteta u Banjaluci Miodrag Živanović kaže da je ovaj koncert „neprimjeren, mada treba upotrijebiti i teži izraz“.

Prema njegovim riječima, slučaj „Ganić“ i sve što je oko njega, treba prepustiti pravosuđu. „Na ovaj način se ličnost bivšeg visokog predstavnika i institucije kulture bez potrebe uvlače u politiku. Upućujem najoštriju kritiku ovom gestu“, kaže Živanović.

Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling, koji je organizator koncerta podrške Ganiću, prema navodima „Blica“, pronašao način kako da se oduži svom „šefu“, na čijem je fakultetu u Sarajevu zaposlen kao profesor.

Švarc-Šiling je organizator koncerta, koji je održan u zgradi Narodnog pozorišta u Sarajevu, nakon što su se predstavnici vlasti RS usprotivili pokušaju da on bude održan u zgradi Doma oružanih snaga BiH, jer to predstavlja zloupotrebu javnih ustanova.

„Nezavisne novine“ pišu da se na koncertu nije pojavio          člana Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, iako su organizatori najavili njegov dolazak, ali da je došao njegov savjetnik Damir Arnaut, kao i bivši član ratnog predsjedništva BiH Stjepan Kljujić.

Direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu i član Stranke za BiH Gradimir Gojer ne vidi ništa sporno u tome što je ova kulturna ustanova ustupljena za ovakav događaj. „Uvijek ću pristati da u Narodnom pozorištu bude održan koncert u čast jednog akademika“, rekao je Gojer za „Nezavisne novine“.

Bivši član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić uhapšen je u martu u Londonu po optužnici koja ga tereti za ubistva vojnika JNA 1992. godine u Sarajevu, a trenutno se očekuje odluka o njegovom izručenju Srbiji ili BiH.

Ostavi poruku