Концерт подршке Ејупу Ганићу, оптуженом за ратне злочине, одржан у Народном позоришту у Сарајеву, може бити повод да, према истој логици, и Народно позориште Републике Српске /РС/ у Бањалуци организује концерт за Радована Караџића, сматра предсједник Удружења књижевника Републике Српске /РС/ Зоран Костић.

Костић је за „Блиц“ оцијенио да концерт за Ганића, који је ратни члан Предсједништва БиХ, одржан у сриједу, 9. јуна, представља „још један шамар ионако лошој културној сцени у БиХ“ и истиче да овакав потез за Сарајево није ништа ново, јер су у Народном позоришту и раније организоване многе активности ради подршке Алији Изетбеговићу.

„Народно позориште у Сарајеву претвара се у културну експозитуру Хариса Силајџића, како би се утицало на европску јавност и британско правосуђе, да Ганић не би био изручен Србији. По овој логици, и Народно позориште РС би то сада могло да уради за Радована Караџића“, сматра Костић.

Професор Универзитета у Бањалуци Миодраг Живановић каже да је овај концерт „непримјерен, мада треба употријебити и тежи израз“.

Према његовим ријечима, случај „Ганић“ и све што је око њега, треба препустити правосуђу. „На овај начин се личност бившег високог представника и институције културе без потребе увлаче у политику. Упућујем најоштрију критику овом гесту“, каже Живановић.

Бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг, који је организатор концерта подршке Ганићу, према наводима „Блица“, пронашао начин како да се одужи свом „шефу“, на чијем је факултету у Сарајеву запослен као професор.

Шварц-Шилинг је организатор концерта, који је одржан у згради Народног позоришта у Сарајеву, након што су се представници власти РС успротивили покушају да он буде одржан у згради Дома оружаних снага БиХ, јер то представља злоупотребу јавних установа.

„Независне новине“ пишу да се на концерту није појавио          члана Предсједништва БиХ Харис Силајџић, иако су организатори најавили његов долазак, али да је дошао његов савјетник Дамир Арнаут, као и бивши члан ратног предсједништва БиХ Стјепан Кљујић.

Директор Народног позоришта у Сарајеву и члан Странке за БиХ Градимир Гојер не види ништа спорно у томе што је ова културна установа уступљена за овакав догађај. „Увијек ћу пристати да у Народном позоришту буде одржан концерт у част једног академика“, рекао је Гојер за „Независне новине“.

Бивши члан Предсједништва РБиХ Ејуп Ганић ухапшен је у марту у Лондону по оптужници која га терети за убиства војника ЈНА 1992. године у Сарајеву, а тренутно се очекује одлука о његовом изручењу Србији или БиХ.

Ostavi poruku