SHARE

Оптужени за ратне злочине Ејуп Ганић имао је досије у Министарству одбране бивше Југославије и био је сарадник Контраобавјештајне службе (КОС) Војске Југославије, а у политичке токове ушао као перспективни научноистраживачки кадар ЈНA, изјавио је војно-политички аналитичар Џевад Галијашевић.

“Ганић је почетком деведесетих година стигао из Санџака и постављен је за директора Војно-истраживачког завода `Претис` у Вогошћи. То није могао без сагласности КОС-а. Одатле је као Југословен убачен у политику. На листи СДA изабран је у Предсједништво СР БиХ”, рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, остало је нејасно да ли је убијање војника у Добровољачкој улици у Сарајеву, дјеце која су служила ЈНA, наређено уз сагласност неких људи из КОС-а да би ЈНA као одмазду ликвидирала тадашњег предсједника РБиХ Aлију Изетбеговића који је био у Лукавици, пише “Глас Српске”.

“То је питање које је и Изетбеговићу остало нејасно, због чега је Ганић врло брзо послије рата уклоњен са политичке сцене”, истакао је Галијашевић.

Он је рекао да нема чврстих доказа да је Ганић планирао ликвидацију Изетбеговића у догађајима око Добровољачке, иако је, додао је, такве информације имала војно-обавјештајна служба ЈНA, због чега је Изетбеговић и задржан на аеродрому.

Галијашевић је навео да је Ганић албанског поријекла, да се никад није уписао као Бошњак, да је рођен на подручју Санџака у Србији, да не постоји његов захтјев за пријем у држављанство БиХ и да је његово право презиме Ганићи.

Он тврди да је и предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић у бившој Југославији био сарадник КОС-а, да је био службени преводилац Савезног секретаријата за народну одбрану СФРЈ, да му је шеф био Никола Љубичић који је управљао Министарством одбране СФРЈ, те да је и Ганића и Силајџића војна служба убацила у СДA да контролишу Изетбеговића.

SHARE

Оставите одговор