Optuženi za ratne zločine Ejup Ganić imao je dosije u Ministarstvu odbrane bivše Jugoslavije i bio je saradnik Kontraobavještajne službe (KOS) Vojske Jugoslavije, a u političke tokove ušao kao perspektivni naučnoistraživački kadar JNA, izjavio je vojno-politički analitičar Dževad Galijašević.

„Ganić je početkom devedesetih godina stigao iz Sandžaka i postavljen je za direktora Vojno-istraživačkog zavoda `Pretis` u Vogošći. To nije mogao bez saglasnosti KOS-a. Odatle je kao Jugosloven ubačen u politiku. Na listi SDA izabran je u Predsjedništvo SR BiH“, rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, ostalo je nejasno da li je ubijanje vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, djece koja su služila JNA, naređeno uz saglasnost nekih ljudi iz KOS-a da bi JNA kao odmazdu likvidirala tadašnjeg predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića koji je bio u Lukavici, piše „Glas Srpske“.

„To je pitanje koje je i Izetbegoviću ostalo nejasno, zbog čega je Ganić vrlo brzo poslije rata uklonjen sa političke scene“, istakao je Galijašević.

On je rekao da nema čvrstih dokaza da je Ganić planirao likvidaciju Izetbegovića u događajima oko Dobrovoljačke, iako je, dodao je, takve informacije imala vojno-obavještajna služba JNA, zbog čega je Izetbegović i zadržan na aerodromu.

Galijašević je naveo da je Ganić albanskog porijekla, da se nikad nije upisao kao Bošnjak, da je rođen na području Sandžaka u Srbiji, da ne postoji njegov zahtjev za prijem u državljanstvo BiH i da je njegovo pravo prezime Ganići.

On tvrdi da je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u bivšoj Jugoslaviji bio saradnik KOS-a, da je bio službeni prevodilac Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu SFRJ, da mu je šef bio Nikola Ljubičić koji je upravljao Ministarstvom odbrane SFRJ, te da je i Ganića i Silajdžića vojna služba ubacila u SDA da kontrolišu Izetbegovića.

Ostavi poruku