Delegacija Stranke demokratske akcije /SDA/ imaće u utorak 15. juna u Beogradu seriju sastanaka sa funkcionerima Srbije, među kojima je najvažniji sastanak sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem, rekao je Srni predsjednik SDA Sulejman Tihić.

“ U SDA zagovaramo politiku dijaloga i dogovora kao načina rješavanja problema, a ne politiku konfrontacije. Sa predsjednikom Tadićem razgovaraćemo o svim pitanjima važnim za odnose između naših zemalja“, rekao je Tihić.

On je naglasio da SDA, kao najveća stranka u BiH, želi dati doprinos rješavanju problema, navodeći da taj angažman, ipak, ne može zamijeniti ono što bi trebalo da rade institucije Predsjedništvo BiH i Savjet ministara.

„Susretima i razgovorima u Beogradu želimo dati podsticaj institucijama da rade svoj posao. Najgore što nam se dešava jeste da u prethodne četiri godine nije bilo tog dijaloga, tako da se pojavljuju problemi kojih ne bi bilo da je postojao dijalog“, kaže Tihić.

U delegaciji SDA, koju će u Beogradu predvoditi Tihić, biće i zamjenik predsjednika stranke Asim Sarajlić, potpredsjednici oba entiteta Mirsad Kebo i Adil Osmanović, ministar bezbjednosti i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Sadik Ahmetović, poslanik u Predstavničkom domu Palramentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović i premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović.

On je napomenuo da su u toku dogovori u vezi sa protokolima, ali da se zna da su predviđeni susreti Ahmetovića sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem, kao i susret čitave delegacije SDA sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Tihić je rekao da će on i Mehmedović imati odvojene sastanke sa poslanicima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim riječima, delegacija SDA će nakon Beograda posjetiti Novi Pazar, gdje su predviđeni susreti sa predstavnicima lokalne vlasti, opštine i Bošnjačke zajednice.

Ostavi poruku