Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas da OHR i dalje smanjuje broj saradnika u BiH, sa željom da lokalna vlast preuzme više odgovornosti, jer je vrijeme da se kompetencija preda lokalnim rukama.

„Od 1. jula prepolovićemo broj saradnika u Brčkom. Smanjićemo broj saradnika i u Banjaluci i u Sarajevu, a sve u smislu tranzicije i sa željom da lokalna vlast preuzme više odgovornosti“, naveo je Incko i podsjetio da je OHR nekada imao 700 saradnika i u svim većim gradovima u BiH, a da ih danas ima oko 210.

Visoki predstavnik u BiH je u Mostaru donirao opremu iz kancelarije OHR-a Jug, koja 30. juna prestaje s radom.

Oprema je donirana osnovnim školama „Mustafa Ejubović“ i „Petar Bakula“, kao i Agenciji za istrage i zaštitu i Medicinskom centru „Dr Safet Mujić“.

Incko je izrazio zadovoljstvo što će oprema biti dobro iskorištena, dodajući da je donacija jedan vid zahvalnosti što su evropska misija, a kasnije OHR bili lijepo primljeni u Mostaru.

Na pitanje novinara da li se zatvaranjem kancelarije OHR-a Jug 30. juna završava i angažman OHR-a u Mostaru, Incko je rekao da će OHR zadržati tri saradnika za ovo područje.

“Naravno, još nije sve savršeno. Nije onako kako bi mi to željeli. Međutim, stvari ipak idu dalje“, dodao je visoki predstavnik.

On je naveo da će u dogledno vrijeme doći i do tranzicije OHR-a u Sarajevu, ali da je ipak konačna odluka na Savjetu za provođenje mira.

Na pitanje novinara kakva će biti tranzicija OHR-a i hoće li možda prerasti u Kancelariju specijalnog predstavnika koji bi zadržao bonska ovlaštenja za što ima inicijativa, Incko je rekao da još nema nikakvih konačnih odluka.

“Evropska zajednica tek nekoliko mjeseci ima zajedničku spoljnu politiku i prvi put imamo ministra vanjskih poslova Ketrin Ešton. Ona ima puno posla oko uspostavljanja diplomatske službe Evropske zajednice. Tu će biti do 5 000 saradnika. Sada je velika debata kakva će biti uloga budućih specijalnih predstavnika“, rekao je Incko.

Ostavi poruku