SHARE

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас да ОХР и даље смањује број сарадника у БиХ, са жељом да локална власт преузме више одговорности, јер је вријеме да се компетенција преда локалним рукама.

“Од 1. јула преполовићемо број сарадника у Брчком. Смањићемо број сарадника и у Бањалуци и у Сарајеву, а све у смислу транзиције и са жељом да локална власт преузме више одговорности”, навео је Инцко и подсјетио да је ОХР некада имао 700 сарадника и у свим већим градовима у БиХ, а да их данас има око 210.

Високи представник у БиХ је у Мостару донирао опрему из канцеларије ОХР-а Југ, која 30. јуна престаје с радом.

Опрема је донирана основним школама “Мустафа Ејубовић” и “Петар Бакула”, као и Агенцији за истраге и заштиту и Медицинском центру “Др Сафет Мујић”.

Инцко је изразио задовољство што ће опрема бити добро искориштена, додајући да је донација један вид захвалности што су европска мисија, а касније ОХР били лијепо примљени у Мостару.

На питање новинара да ли се затварањем канцеларије ОХР-а Југ 30. јуна завршава и ангажман ОХР-а у Мостару, Инцко је рекао да ће ОХР задржати три сарадника за ово подручје.

”Наравно, још није све савршено. Није онако како би ми то жељели. Међутим, ствари ипак иду даље”, додао је високи представник.

Он је навео да ће у догледно вријеме доћи и до транзиције ОХР-а у Сарајеву, али да је ипак коначна одлука на Савјету за провођење мира.

На питање новинара каква ће бити транзиција ОХР-а и хоће ли можда прерасти у Канцеларију специјалног представника који би задржао бонска овлаштења за што има иницијатива, Инцко је рекао да још нема никаквих коначних одлука.

”Европска заједница тек неколико мјесеци има заједничку спољну политику и први пут имамо министра вањских послова Кетрин Ештон. Она има пуно посла око успостављања дипломатске службе Европске заједнице. Ту ће бити до 5 000 сарадника. Сада је велика дебата каква ће бити улога будућих специјалних представника”, рекао је Инцко.

SHARE

Оставите одговор