Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Rade Ristović izjavio je danas u Beogradu da Institut za nestala lica u BiH nije dao adekvatne rezultate u identifikaciji svih nestalih u proteklom ratu.

Vlada i porodice poginulih bili su potpuno nezadovoljni radom tog instituta, zbog čega je Vlada formirala Operativni tim za traženje nestalih na nivou RS, a potom i Tim za koordinaciju koji će pokušati da intenziviraju taj proces, izjavio je Ristović za Srnu i Radio-televiziju RS.

On je naglasio da Vlada RS u svakom slučaju daje izuzetan značaj ovakvoj aktivnosti.

„Dolaskom u Beograd na okrugli sto Koordinacije udruženja porodica nestalih želimo da intenziviramo rad i mislimo da će putem Zavoda za sudsku medicinu, koji već postoji u RS, biti odvojena određena sredstva da se intenzivira identifikacija“, istakao je Ristović.

On je smatra da će Tim koji je već formiran na nivou Vlade RS postići određene rezultate i da će iskustva sa ovog okruglog stola u Beogradu doprinijeti tome da se u narednom periodu mnogo učini na polju identifikacije.

Na okruglom stolu moglo se čuti da je u proteklom ratu i u Srbiji bilo ne samo nestalih, nego i kidnapovanih, što je zabrinjavajuće, rekao je Ristović.

“Takav podatak je postojao i u RS, ali sigurno je da je višestruko postojao kada je u pitanju Kosovo i Metohija“, rekao je Ristović u Beogradu, gdje učestvuje na okruglom stolu „Traženje nestalih lica i prava njihovih porodica“, koji organizuje Koordinacija srpskih udruženja porodice nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Ostavi poruku