Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске (РС) Раде Ристовић изјавио је данас у Београду да Институт за нестала лица у БиХ није дао адекватне резултате у идентификацији свих несталих у протеклом рату.

Влада и породице погинулих били су потпуно незадовољни радом тог института, због чега је Влада формирала Оперативни тим за тражење несталих на нивоу РС, а потом и Тим за координацију који ће покушати да интензивирају тај процес, изјавио је Ристовић за Срну и Радио-телевизију РС.

Он је нагласио да Влада РС у сваком случају даје изузетан значај оваквој активности.

„Доласком у Београд на округли сто Координације удружења породица несталих желимо да интензивирамо рад и мислимо да ће путем Завода за судску медицину, који већ постоји у РС, бити одвојена одређена средства да се интензивира идентификација“, истакао је Ристовић.

Он је сматра да ће Тим који је већ формиран на нивоу Владе РС постићи одређене резултате и да ће искуства са овог округлог стола у Београду допринијети томе да се у наредном периоду много учини на пољу идентификације.

На округлом столу могло се чути да је у протеклом рату и у Србији било не само несталих, него и киднапованих, што је забрињавајуће, рекао је Ристовић.

“Такав податак је постојао и у РС, али сигурно је да је вишеструко постојао када је у питању Косово и Метохија“, рекао је Ристовић у Београду, гдје учествује на округлом столу „Тражење несталих лица и права њихових породица“, који организује Координација српских удружења породице несталих лица са простора бивше Југославије.

Ostavi poruku