Jang Joude, iz Vuhana u centralnoj Kini, osujetio je dva pokušaja prisilnog iseljavanja uz pomoć improvizovanog topa. Rakete za vatromet koje Jang ispaljuje, eksplodiraju uz veliki prasak i mogu da pređu udaljenost do 100 metara.

Jedan kineski seljak proglasio je rat građevinskim investitorima koji žele da ga isele kako bi na njegovom imanju podigli novi stambeni blok.

Odlučan da ostane na svojoj zemlji, Jang Joude je od cevi i nekih starih kolica izradio top iz koga ispaljuje rakete za vatromet na ekipe za deložaciju.

Dosad je svojim improvizovanim topom osujetio dva pokušaja prisilnog iseljavanja.

„Pucam samo iznad njihovih glava da bih ih zaplašio“, tvrdi ratoborni seljak, čije se imanje nalazi nadomak grada Vuhana, u centralnoj Kini.

Rakete koje Jang ispaljuje eksplodiraju uz veliki prasak i mogu da pređu udaljenost do 100 metara, piše list Čajna dejli, ne navodeći da li je bilo povređenih.

Jangova reakcija je agresivnija od uobičajenih, ali njegov problem nije usamljen.

Konfiskacija imovine je jedan od glavnih uzroka nemira u Kini gde su mnogi primorani da se isele iz svojih kuća i napuste svoju zemlju da bi napravili mesto za nove, luksuzne rezidencijalne komplekse.

Jang objasnio da mu je lokalna vlada ponudila 130.000 juana (19.000 dolara) za imanje na kome žele da izgrade stambeni blok, a on zahteva da mu isplate pet puta veću kompenzaciju.

Ostavi poruku