Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić rekao je da planira da ovog mjeseca posjeti Beograd čime želi da natjera Predsjedništvo BiH i druge da idu u srpsku prijestonicu, jer je za „Bošnjake i muslimane veoma bitno da imaju dobre odnose sa Srbijom“.

„Sramota je što četiri godine nije bilo tih kontakata, jer oni su izabrani da rade, da rješavaju probleme, a ne da se svađaju“, rekao je za beogradski NIN Tihić, ponovivši da bi bilo dobro da BiH ima specijalne veze sa Srbijom.

Tihić je naveo da posjetom Beogradu želi da pošalje poruku i svojim ljudima iz SDA da je redovna komunikacija važna i da se navikne javnost da je sasvim normalno da Sulejman Tihić ode u Beograd i da se zbog toga ne razvijaju teorije zavjere.

On je rekao da bi bilo dobro kada bi predsjednik Srbije Boris Tadić poručio premijeru Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku da je njegova vlada u Sarajevu, njegov glavni grad Sarajevo, a država BiH.

Napominjući da je u parlamentu RS rekao da niko ne može ukinuti RS, niti se RS otcijepiti od BiH, Tihić je istakao da je očekivao da će Dodik nakon toga reći: „Ja neću otcijepiti RS, moj glavni grad je Sarajevo“.

„Šta ga košta da kaže? Ništa on ne bi bio manji Srbin, ne bi to ugrozilo RS“, smatra Tihić.

Govoreći o očekivanjima poslije oktobarskih izbora, Tihić je naveo da bi se u BiH mogle veoma brzo, prije konstituisanja vlasti, dogovoriti neke stvari i o proširenju Savjeta ministara i o ustavnim reformama i o deklaraciji.

„Vjerujem da će umjerene politike koje dolaze iz Hrvatske i Srbije preći i u BiH i da će takve politike dobiti i našu podršku“, rekao je Tihić.

Tihić je istakao da ne samo kod političara u BiH, nego i u dijelu javnosti, postoje očekivanja da će doći „neko na bijelom konju tamo iz Vašingtona i Brisela i donijeti neka rješenja, i to baš po njegovom ukusu“.

Ostavi poruku