Predsjedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić nije odustao od namjere da posjeti Beograd, ali insistira da se tom prilikom susretne i sa Ilijom Jurišićem, koji se nalazi u beogradskom zatvoru, rekao je Silajdžićev savjetnik Damir Arnaut.

On je za „Politiku“ naveo da Silajdžić neće posjetiti Beograd sve dotle dok ne budu ispunjeni svi ranije dogovoreni i usaglašeni uslovi, dodajući da nije problem datum posjete, nego program po kojem bi se ona odvijala.

„Odlaska u Beograd nema sve dotle dok Srbija ponovo ne potvrdi program posjete, usaglašen 21. maja i koji je ona tada potpisala“, kaže Arnaut i ponavlja da bez potvrđivanja jednom već potvrđenog programa neće doći do planiranog susreta Silajdžića i srpskog predsjednika Borisa Tadića.

Arnaut je napomenuo da je prvobitnim programom bila predviđena i Silajdžićeva poseta Iliji Jurišiću, koji se nalazi na izdržavanju 12-godišnje kazne po presudi beogradskog Okružnog suda zbog napada na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine.

Arnaut je dodao da je „popravljanje odnosa u regionu u interesu BiH, kao i bolji odnosi sa Srbijom“ do kojih se, smatra on, „može doći razgovorima i zvaničnim posjetama“.

Silajdžićeva neslužbena i radna poseta Srbiji bila je planirana za 25. maj, ali je otkazana zbog kvara na avionu kojim je on trebalo da doputuje iz Njujorka u Minhen, a potom u Beograd.

Poziv Silajdžiću da dođe u Beograd, prvi put poslije 18 godina, uputio je 24. aprila predsjednik Srbije Boris Tadić, i to u Istanbulu gdje su, zajedno sa predsjednikom Turske Abdulahom Gulom, potpisali istambulsku deklaraciju.

Ostavi poruku