SHARE

Предсједавајући Председништва БиХ Харис Силајџић није одустао од намјере да посјети Београд, али инсистира да се том приликом сусретне и са Илијом Јуришићем, који се налази у београдском затвору, рекао је Силајџићев савјетник Дамир Арнаут.

Он је за “Политику” навео да Силајџић неће посјетити Београд све дотле док не буду испуњени сви раније договорени и усаглашени услови, додајући да није проблем датум посјете, него програм по којем би се она одвијала.

“Одласка у Београд нема све дотле док Србија поново не потврди програм посјете, усаглашен 21. маја и који је она тада потписала”, каже Арнаут и понавља да без потврђивања једном већ потврђеног програма неће доћи до планираног сусрета Силајџића и српског предсједника Бориса Тадића.

Арнаут је напоменуо да је првобитним програмом била предвиђена и Силајџићева посета Илији Јуришићу, који се налази на издржавању 12-годишње казне по пресуди београдског Окружног суда због напада на колону ЈНА у Тузли 15. маја 1992. године.

Арнаут је додао да је “поправљање односа у региону у интересу БиХ, као и бољи односи са Србијом” до којих се, сматра он, “може доћи разговорима и званичним посјетама”.

Силајџићева неслужбена и радна посета Србији била је планирана за 25. мај, али је отказана због квара на авиону којим је он требало да допутује из Њујорка у Минхен, а потом у Београд.

Позив Силајџићу да дође у Београд, први пут послије 18 година, упутио је 24. априла предсједник Србије Борис Тадић, и то у Истанбулу гдје су, заједно са предсједником Турске Абдулахом Гулом, потписали истамбулску декларацију.

SHARE

Оставите одговор