Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo danas će u selu Čemernu, opština Ilijaš, obilježiti 18 godina od masakra u kojem je na zvjerski način ubijeno 30 srpskih civila.

Najavljeno je da će podsjećanju na ovaj tragičan događaj prisustvovati pomoćnik ministra za boračka pitanja RS Duško Jovović, predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Republike Srpske, te opštinskih organizacija Istočno Novo Sarajevo, Sokolac, Rogatica, Zvornik, Bijeljina, Šekovići i Trnovo.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomenik nastradalim, te služenjem parastosa nevinim žrtvama, prisutni će se još jednom podsjetiti na 10. jun 1992. godine, kada se desio zločin za koji niko do danas nije odgovarao.

Polazak na Čemerno planiran je u 8.30 časova ispred prostorija Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Istočnoj Ilidži.

Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića rijeke i Orahova napali su selo Čemerno rano ujutro 10. juna 1992. godine. Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su stanovnike i sravnili selo sa zemljom.

Među žrtvama su bili starci, žene i djeca. Sestre Damjanović su, nakon silovanja, izmasakrirane. Mnoge žrtve su žive spaljene, a nekima su i odsječene glave.

Rijetki Srbi, koji su pukom slučajnošću preživjeli masakr, te potomci nastradalih, danas uglavnom žive u Zvorniku i Bijeljini. Iako svake godine dolaze da obilježe godišnjicu stradanja i vide ruševine nekadašnjeg pitomog sela, ne namjeravaju da se trajno vrate na svoja ognjišta.

Ostavi poruku