SHARE

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево данас ће у селу Чемерну, општина Илијаш, обиљежити 18 година од масакра у којем је на звјерски начин убијено 30 српских цивила.

Најављено је да ће подсјећању на овај трагичан догађај присуствовати помоћник министра за борачка питања РС Душко Јововић, представници Организације породица заробљених и погинулих бораца Републике Српске, те општинских организација Источно Ново Сарајево, Соколац, Рогатица, Зворник, Бијељина, Шековићи и Трново.

Полагањем цвијећа и паљењем свијећа на споменик настрадалим, те служењем парастоса невиним жртвама, присутни ће се још једном подсјетити на 10. јун 1992. године, када се десио злочин за који нико до данас није одговарао.

Полазак на Чемерно планиран је у 8.30 часова испред просторија Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Источној Илиџи.

Муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића ријеке и Орахова напали су село Чемерно рано ујутро 10. јуна 1992. године. Припадници тадашње Територијалне одбране Бреза убили су становнике и сравнили село са земљом.

Међу жртвама су били старци, жене и дјеца. Сестре Дамјановић су, након силовања, измасакриране. Многе жртве су живе спаљене, а некима су и одсјечене главе.

Ријетки Срби, који су пуком случајношћу преживјели масакр, те потомци настрадалих, данас углавном живе у Зворнику и Бијељини. Иако сваке године долазе да обиљеже годишњицу страдања и виде рушевине некадашњег питомог села, не намјеравају да се трајно врате на своја огњишта.

SHARE

Оставите одговор