Припадник земунског клана Сретко Калинић признао је хрватским полицајцима два убиства, a oперативни подаци српске полиције указују на то да су најактивнију заштиту у скривању у посљедњих седам година Калинић и Милош Симовић добијали од црногорске тајне службе, пише „Блиц“.

„`Земунци` су свуда, па и у Хрватској сарађивали са локалним мафијашима. Ти контакти остварени су уз `покровитељство` црногорске тајне полиције, која је `земунце` индиректно штитила још од убиства премијера Ђинђића“, каже извор овог листа из врха српске полиције.

У истрази убиства Цветка Симића прије мјесец дана у Хрватској и нестанка Марија Толића и Вернера Ајдарија из Травника, хрватска и српска полиција дошле су до веома значајних података о одбјеглим „земунцима“, али и њиховим везама са највећим балканским нарко-босом Дарком Шарићем, пише лист.

„Због сарадње са Шарићем, одбегли `земунци` су и били под заштитом црногорске тајне службе. Питање је у каквој су се ситуацији нашли након што је за Шарићем расписана потерница, чиме је у потпуности растурена његова нарко-група“, каже овај извор.

Лист наводи да је Калинић, кога је прекјуче у Загребу ранио Симовић, хрватским полицајцима дао име особе која је у јуну 2006. године убила Зорана Вукојевића Вука и Зорана Повића.

Исти извор наводи да је српска полиција крајем јануара имала информације да се Калинић и Симовић крију у Хрватској, а подаци из криминогених група су указивали су на то да су боравили у Црној Гори, БиХ, Словенији и Бугарској.

„У Загребу су живели са фалсификованим документима, уредно, без скретања пажње на себе. Фалсификована хрватска документа указују на то да су њих двојица имали добре везе са локалним криминалним групама“, додаје извор.

У потрази за траговима који би довели до локација на којима се крију „земунци“, београдска полиције је, како сазнаје „Блиц“, пре десетак дана претресла 30 станова, али није ништа нађено.

Београдски „Прес“ пише да Калинић има два пасоша издата на имена Драго Цесар и Миливој Мандић, те да су оба пасоша на оригиналним обрасцима издата у хрватском конзулату у Тузли.

Калинића је полиција доводила у везу са убиством Средоја Шљукића Шљуке и Јована Гузијана Цунера, док је за убиство Вукојевића и Повића полиција доводила у везу Александра Симовића, „земунца“ ухапшеног у новембру 2006. године.

Ostavi poruku