Pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić priznao je hrvatskim policajcima dva ubistva, a operativni podaci srpske policije ukazuju na to da su najaktivniju zaštitu u skrivanju u posljednjih sedam godina Kalinić i Miloš Simović dobijali od crnogorske tajne službe, piše „Blic“.

„`Zemunci` su svuda, pa i u Hrvatskoj sarađivali sa lokalnim mafijašima. Ti kontakti ostvareni su uz `pokroviteljstvo` crnogorske tajne policije, koja je `zemunce` indirektno štitila još od ubistva premijera Đinđića“, kaže izvor ovog lista iz vrha srpske policije.

U istrazi ubistva Cvetka Simića prije mjesec dana u Hrvatskoj i nestanka Marija Tolića i Vernera Ajdarija iz Travnika, hrvatska i srpska policija došle su do veoma značajnih podataka o odbjeglim „zemuncima“, ali i njihovim vezama sa najvećim balkanskim narko-bosom Darkom Šarićem, piše list.

„Zbog saradnje sa Šarićem, odbegli `zemunci` su i bili pod zaštitom crnogorske tajne službe. Pitanje je u kakvoj su se situaciji našli nakon što je za Šarićem raspisana poternica, čime je u potpunosti rasturena njegova narko-grupa“, kaže ovaj izvor.

List navodi da je Kalinić, koga je prekjuče u Zagrebu ranio Simović, hrvatskim policajcima dao ime osobe koja je u junu 2006. godine ubila Zorana Vukojevića Vuka i Zorana Povića.

Isti izvor navodi da je srpska policija krajem januara imala informacije da se Kalinić i Simović kriju u Hrvatskoj, a podaci iz kriminogenih grupa su ukazivali su na to da su boravili u Crnoj Gori, BiH, Sloveniji i Bugarskoj.

„U Zagrebu su živeli sa falsifikovanim dokumentima, uredno, bez skretanja pažnje na sebe. Falsifikovana hrvatska dokumenta ukazuju na to da su njih dvojica imali dobre veze sa lokalnim kriminalnim grupama“, dodaje izvor.

U potrazi za tragovima koji bi doveli do lokacija na kojima se kriju „zemunci“, beogradska policije je, kako saznaje „Blic“, pre desetak dana pretresla 30 stanova, ali nije ništa nađeno.

Beogradski „Pres“ piše da Kalinić ima dva pasoša izdata na imena Drago Cesar i Milivoj Mandić, te da su oba pasoša na originalnim obrascima izdata u hrvatskom konzulatu u Tuzli.

Kalinića je policija dovodila u vezu sa ubistvom Sredoja Šljukića Šljuke i Jovana Guzijana Cunera, dok je za ubistvo Vukojevića i Povića policija dovodila u vezu Aleksandra Simovića, „zemunca“ uhapšenog u novembru 2006. godine.

Ostavi poruku