Naslovna Vijesti Visoke takse kočnica za entitetsko državljanstvo

Visoke takse kočnica za entitetsko državljanstvo

0

Skoro 30 000 građana Brčkog neće moći izaći na oktobarske izbore ako ne odaberu biračku opciju i ne regulišu pitanje entitetskog državljanstva, za šta je potrebno za plate taksu od 100 KM za državljanstvo Republike Srpske (RS), a čak 450 KM za državljanstvo Federacije BiH (FBiH).

Sticanje entitetskog državljanstva je omogućeno stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu, na državnom, entitetskom i nivou Brčko distrikta, čime su stvorene zakonske pretpostavke da građani distrikta ostvare pravo na izbor i promjenu entitetskog državljanstva, prenosi „Slobodna Evropa“.

Šef Odjeljenja za javni registar u Vladi Brčko distrikta Zekerijah Osmić kaže da građani koji su se iz FBiH i RS doselili u Brčko distrikt, nisu bili u mogućnosti da ono entitetsko državljanstvo koje su ’donijeli’ u Brčko distrikt promijene prije donošenja ova dva zakona, a sada ti zakoni postoje, ali su „jako komplikovani“.

„Slovom i brojem nijedan zahtjev nemamo za entitetsko državljanstvo FBiH, a imali smo sedam zahtjeva za entitetsko državljanstvo RS, od kojih smo do sada riješili tri“, kaže Osmić.

Osim prilaganja zahtjeva i određnog broja dokumenata, građani Brčkog za državljanstvo RS moraju izdvojiti 100 KM, a za državljanstvo FBiH 450 KM, zbog čega je Odjeljenje za javni registar, koji te zahtjeve proslijeđuje entitetima, do sada dobilo veoma malo zahtjeva.

Kako bi se olakšalo građanima Brčkog, ne samo regulisanje etitetskog državljanstva, nego i pravo učešća na izborima, Vlada distikta i supervizor za Brčkog Rafi Gregorijan uputili su zahtjev vladama entiteta da umanje ili ukinu takse za državljanstvo, ali Vlada RS na posljednjoj sjednici ovaj zahtjev nije prihvatila.

„Stav Vlade RS je da nema osnova da se stanovnicima Brčko distrikta smanji ili ukine naknada, odnosno taksa prilikom podnošenja zahtjeva za izbor, odnosno promjenu entitetskog državljanstva, jer bi to dovelo u neravnopravan položaj ostale građane BiH, odnosno RS“, istakla je šef Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS Vera Sajić.

Ovakvu odluku Kancelarija supervizora za Brčko ocjenila je razočaravajućom.

Vlada FBiH na majskoj sjednici je, nakon razmatranja Informacije o problemima vezanim za implementaciju Zakona o izmjenama Zakona o državljanstvu Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na regulisanje pitanja promjene i izbora entitetskog državljanstva za građane sa prebivalištem u Brčko distriktu BiH, zadužila federalna ministarstva pravde i unutrašnjih poslova da predloži izmjene i dopune Zakona o federalnim i adminsitrativnim taksama, jer se trenutni iznos takse od 450 KM ocijenjen previsokim.

Oko 30 000 ljudi u Brčkom koji se nisu izjasnili o entitetskom državljanstvu, ako žele da izađu na oktobarske opšte izbore, moraće da popune zahtjeve do 19. jula na kojima će se izjasniti o biračkoj opciji i važiće samo za ove izbore.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version