SHARE

Скоро 30 000 грађана Брчког неће моћи изаћи на октобарске изборе ако не одаберу бирачку опцију и не регулишу питање ентитетског држављанства, за шта је потребно за плате таксу од 100 КМ за држављанство Републике Српске (РС), а чак 450 КМ за држављанство Федерације БиХ (ФБиХ).

Стицање ентитетског држављанства је омогућено ступањем на снагу Закона о измјенама и допунама Закона о држављанству, на државном, ентитетском и нивоу Брчко дистрикта, чиме су створене законске претпоставке да грађани дистрикта остваре право на избор и промјену ентитетског држављанства, преноси “Слободна Европа”.

Шеф Одјељења за јавни регистар у Влади Брчко дистрикта Зекеријах Осмић каже да грађани који су се из ФБиХ и РС доселили у Брчко дистрикт, нису били у могућности да оно ентитетско држављанство које су ’донијели’ у Брчко дистрикт промијене прије доношења ова два закона, а сада ти закони постоје, али су “јако компликовани”.

“Словом и бројем ниједан захтјев немамо за ентитетско држављанство ФБиХ, а имали смо седам захтјева за ентитетско држављанство РС, од којих смо до сада ријешили три”, каже Осмић.

Осим прилагања захтјева и одређног броја докумената, грађани Брчког за држављанство РС морају издвојити 100 КМ, а за држављанство ФБиХ 450 КМ, због чега је Одјељење за јавни регистар, који те захтјеве прослијеђује ентитетима, до сада добило веома мало захтјева.

Како би се олакшало грађанима Брчког, не само регулисање етитетског држављанства, него и право учешћа на изборима, Влада дистикта и супервизор за Брчког Рафи Грегоријан упутили су захтјев владама ентитета да умање или укину таксе за држављанство, али Влада РС на посљедњој сједници овај захтјев није прихватила.

“Став Владе РС је да нема основа да се становницима Брчко дистрикта смањи или укине накнада, односно такса приликом подношења захтјева за избор, односно промјену ентитетског држављанства, јер би то довело у неравноправан положај остале грађане БиХ, односно РС”, истакла је шеф Бироа за односе са јавношћу Владе РС Вера Сајић.

Овакву одлуку Канцеларија супервизора за Брчко оцјенила је разочаравајућом.

Влада ФБиХ на мајској сједници је, након разматрања Информације о проблемима везаним за имплементацију Закона о измјенама Закона о држављанству Федерације БиХ у дијелу који се односи на регулисање питања промјене и избора ентитетског држављанства за грађане са пребивалиштем у Брчко дистрикту БиХ, задужила федерална министарства правде и унутрашњих послова да предложи измјене и допуне Закона о федералним и админситративним таксама, јер се тренутни износ таксе од 450 КМ оцијењен превисоким.

Око 30 000 људи у Брчком који се нису изјаснили о ентитетском држављанству, ако желе да изађу на октобарске опште изборе, мораће да попуне захтјеве до 19. јула на којима ће се изјаснити о бирачкој опцији и важиће само за ове изборе.

SHARE

Оставите одговор